Fransa, Yeni Zelanda'dan Türkiye'ye rakip olacak kadar fark yedi (Özel)

2010 FIBA Dünya Şampiyonası D Grubu'nda oynanan son maç olan Yeni Zelanda-Fransa karşılaşmasından önce Yeni Zelanda takımının, 4. sırada yer alarak C

2010 FIBA Dünya Şampiyonası D Grubu'nda oynanan son maç olan Yeni Zelanda-Fransa karşılaşmasından önce Yeni Zelanda takımının, 4. sırada yer alarak C Grubu'nun lideri olan Türkiye ile eşleşeceği tahmin ediliyordu. Hesaplar, Yeni Zelanda'nın Türkiye ile ikinci turda karşılaşmamak için canla başla oynamasıyla bozuldu. Üçüncü olmak için grubun son maçında Fransa'yı 12 sayı farkla yenmesi gereken Yeni Zelanda, bitime 6 saniye kala bulduğu üçlük isabetiyle bunu başarınca Fransa Türkiye ile, Yeni Zelanda ise Rusya ile eşleşti. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası C Grubu'nda liderliği garantileyen Türkiye'nin, eleme turundaki rakibi D Grubu'nun dördüncüsü Fransa oldu. Fransa'yı 82-70 yenen Yeni Zelanda, ihtiyacı olan 12 sayılık farka ulaştı ve grubu 3. bitirerek ikinci turda Rusya ile eşleşti. D grubunu 4. sırada bitiren Fransa ise millî takımımızın rakibi oldu. 12 Dev Adam, pazar günü çeyrek finale kalmak için Fransa ile karşı karşıya gelecek. Bu sonucu sürpriz olarak nitelendiren bazı spor otoriteleri, Fransa'nın muhtemel bir ABD eşleşmesinden kaçınmak için bilerek Yeni Zelanda'dan 12 fark yediğini iddia ediyor.

Yeni Zelanda- Fransa karşılaşması öncesi otoriteler, C Grubu'nun namağlup lideri Türkiye'nin, D Grubu'nun dördüncüsü Yeni Zelanda ile eşleşeceğini tahmin ediyordu ancak Yeni Zelanda, Fransa karşısında 12 ve daha fazla sayı farkla kazanırsa Rusya'nın rakibi olacaktı. Karşılaşmanın başında 3 sayılık basketlerle etkili olan Yeni Zelanda, 5. dakikada 8 sayılık farka ulaştı: 11-3. Diaw, Batum ve De Colo'nun sayılarıyla bitime 4 dakika kala aradaki farkı 1 sayıya (11-10) indiren Fransa, 9. dakikada De Colo'nun faul atışlarından bulduğu sayılarla beraberliği yakaladı: 17-17. Son dakika içinde Bokolo ile 3 sayılık bir basket daha bulan Fransa, ilk periyodu 20-17 önde tamamladı. Karşılıklı basketlerle başlayan ikinci periyotta yine 3 sayılık basketlerle sonuca giden Yeni Zelanda, rakibini yakaladıktan sonra aradaki farkı arttırdı. Son 2 dakikaya 10 sayı farkla 35-25 önde giren Yeni Zelanda, son bölümde Penney ve Tait'in sayılarıyla devreyi 39-25 önde tamamladı.

Üçüncü periyoda biraz daha etkili başlayan Fransa, 23. dakikada De Colo'nun basketiyle aradaki farkı 7 sayıya indirdi: 39-32. Rakibinin farkı azaltmasına izin vermeyen ve tekrar açan Yeni Zelanda, Penney'in sayılarıyla son 3 dakikaya 15 sayı farkla (51-36) önde girdi. Son dakikasına 56-43 önde girdiği üçüncü periyodu, 58-43 üstün bitirdi. Karşılıklı basketlerle başlayan son periyodun son 6 dakikasına Yeni Zelanda'nın 62-51 üstünlüğüyle girilirken Koffi ve Gelable ile sayılar üreten Fransa karşısında Yeni Zelanda, son 3,5 dakikaya da 67-58 önde girdi. Her iki takımın da karşılıklı sayılar bulduğu oyunun son dakikasına 72-66 önde giren Yeni Zelanda, müsabakadan 82-70 galip ayrıldı. Bu sonucun ardından grubu 4. sırada tamamlayan Fransa, eleme turunda Türkiye'nin rakibi oldu.

Türkiye, şampiyonanın ilk turunda C Grubu'nda yer almış ve Ankara Spor Salonu'nda oynadığı Fildişi Sahili, Rusya, Yunanistan, Porto Riko ve Çin karşılaşmalarının hepsini kazanmıştı. Beş maçından da galibiyetle ayrılan ve C Grubu'nu yenilgisiz lider olarak tamamlayan 12 Dev Adam, D Grubu'nun dördüncüsü Fransa ile eşleşti. D Grubu'nda İspanya, Lübnan ve Kanada'yı mağlup eden, Litvanya ve Yeni Zelanda'ya ise yenilen Fransa, üç galibiyet ve iki mağlubiyetle dördüncü oldu. Üçüncü olmak için grubun son maçında Fransa'yı 12 sayı farkla yenmesi gereken Yeni Zelanda, bitime 6 saniye kala bulduğu üçlük isabetiyle bunu başarınca Fransa Türkiye ile, Yeni Zelanda ise Rusya ile eşleşti. Fransa Millî Takımı Antrenörü Vincent Collet, 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın eleme turunda Türkiye A Millî Takım ile eşleşmeleriyle ilgili olarak, "Türkiye maçı, bence zor olacak. Ev sahibi olmaları, durumu biraz daha zorlaştıracak. Eşleşme için Türkiye'den mümkün mertebe kaçmaya çalıştık ama sonuç bu şekilde oldu. Maç boyunca üzerimizde hep bir baskı olacaktır ve bu da bizi zorlayacaktır." dedi. Yeni Zelanda karşılaşmasından sonra açıklamalarda bulunan Collet, "İlk maçta daha olgun bir performans sergilemiştik ama konsantrasyon problemi yaşadık. Bugün gerçekten maçın başından sonuna kadar kötü oynadık. İkinci çeyrekte geri gelmeye çalışsak da yeterli olmadı. Farkı koruyamadık ve son pozisyon bizi bu duruma düşürdü. Hakettiğimiz sonucu aldık." şeklinde konuştu.

Fransız oyuncu Nando De Colo ise eleme turunda eşleştikleri 12 Dev Adam'ın ev sahipliği avantajına dikkat çekerek, "İyi bir oyun sergileyemedik. Bu derecede bir mücadeleye hazır değildik. İlk çeyrekten sonra savunmamız çok kötüydü. Türkiye eşleşmesi bizim için zor olacak. Ev sahibi takım olmaları ve arkalarında çok ciddi bir taraftar gücü bulunması, durumu daha da zorlaştıracak. Sahada nasıl bir oyun sergileriz bilemem ama savunma ve hücum olarak en iyisini yapmamız gerekecek." dedi.