OMÜ, kök hücre sempozyumu ile dünyanın sayılı uzmanlarını ağırlıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Kök Hücre Derneği işbirliğiyle düzenlenen "1. Ulusal Katılımlı Kök Hücre Sempozyumu", OMÜ Atatürk Kongre ve
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan açılış konuşmasında; hök hücrenin disiplin olarak; ziraat, veteriner gibi pek çok disiplini de ilgilendirdiğini belirtti. Akan, kilisenin, siyasetin, yönetimin de içine girdiği, etik ve hukuk açısından da önemli olan, gelecek vaat eden ama en titiz davranılması, kontrol altında olması gereken bir konu olduğunu söyledi.
OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Genetik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülsen Ökten, sempozyumda kök hücre biyolojisinden kliniğine uzanan perspektifte, ulusal ve uluslararası birçok bilim insanının deneyimlerini ve bilgi birikimini dinleme imkanının bulunacağını söyledi.
Kök hücre çalışmalarında tıbbi, etik ve kültürel yaklaşımların tartışılacağını belirten Ökten, "Bu sempozyum, hocadan öğrenciye kadar uzanan geniş bir yelpazeye hitap edecektir. Kök hücre araştırmaları ve uygulamaları günümüz bilim ve teknoloji gündeminin en önemli ve en çok tartışılan konularındandır. Bu çalışmalar, canlıların oluşum mekanizmalarının ve genetik yapılarının anlaşılmasına da olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda hücre biyolojisindeki temel bilgilerimizin yenilenmesinin yanı sıra hastalarımız yararına olabilecek yeni tedavilere imkan sağlaması yönünden çok hızlı bir gelişme içerisindedir. Üniversitemizde düzenlemekte olduğumuz bu sempozyumda, Türkiye ve dünyada temel ve uygulamalı kök hücre araştırmaları yapan değerli bilim insanlarını bir araya getirme, bilgi alışverişinde bulunma ve genç araştırıcılara yol gösterme amaçlanmıştır." dedi.
Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer de hematolojide ve tıbbın diğer alanlarında önemli tedavi alternatiflerinin ortaya çıkmasının kök hücre sempozyumuna ayrı bir önem kattığını söyledi.
Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan ise kök hücrenin 'gelecek' olduğunu, özellikle kök hücrenin alt dalı olan rejeneratif tıbbın (yaşlanma, hastalık veya travmaya bağlı zarar görmüş doku ve organların işlevselliğinin onarılması ya da iyileştirilebilmesi) yapay organ anlamına geldiğini hatırlattı. Gelecekte üniversal, doku tipi, kan grubu önem taşımayan kök hücrenin öne çıkacağına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, "Geçen yıl AB tarafından ileri tıbbi tedavi yönetmeliği çıkarıldı. Bu yapay organlar demek. Birçok alanın yanında kalp krizi, diyabet, nükleer yaralanmalar gibi birçok alanda kök hücre çalışmaları sürüyor. Sağlık Bakanlığı, Kök Hücre Araştırma Komisyonu kurmuştur. Soyut organ naklinde doku reddi önemli. Diyabet, karaciğer, bağırsak hastalıklarında denemeler devam ediyor." diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Stanford Pediatrik Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Evan Sinder'in konuşmacı olarak katıldığı, "Cross-Talk & Developmental Programs in Stem Cell Biology-A key to Regenerative Medicine" konulu ilk derse geçildi.
Sempozyumun açılış törenine YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, ulusal ve uluslararası katılımcılar, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Sempozyum, 1 Ekim'de sona erecek.