Ab Dış Politika Şefi Ashton, Clınton İle Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politika Şefi Catherine Ashton, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim yeri inşaatlarını durdurma süresini uzatmasını istedi.

AB'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi. Görüşmede ağırlıklı olarak Ortadoğu barış süreci ve İsrail'in pazar günü süresi dolan Batı Şeria'daki yerleşim yeri inşaatlarının durdurulması konusunda henüz bir uzatma kararı açıklamaması ele alındı. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İsrail'in uzatma kararı almaması durumunda ABD'nin sponsorluğunda yürütülen barış
görüşmelerinden çekilebileceklerini ve bu konudaki kararlarını 4 Ekim'deki Arap Birliği toplantısından sonra açıklayacaklarını söylemişti.
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ashton, önümüzdeki günlerde Ortadoğu'yu ziyaret edeceğini, İsrail Başbakanı Netanyahu, Mahmud Abbas ve bölgede bulunan ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell ile görüşeceğini söyledi. İsrail'e uzatma kararı alması yönünde çağrıda bulunan Ashton, "Yerleşim yeri inşaatlarındaki moratoryumun devam etmesini her şeyden çok istiyoruz" dedi. Clinton ise konuşmasında uzatma kararı çıkmamasına rağmen ısrail ile Filistin arasında yürütülen müzakere
sürecini korumaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu görüşmelerin devam etmesi için çalışıyoruz" dedi. ABD ve AB, daha önce moratoryumun uzatılmamasından hayal kırıklığı duyulduğu açıklamasında bulunmuştu.