Çin ile Rusya arasında yeni bir dönem başlıyor ( Yorum)

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in iki günlük tarihi Çin ziyareti, Moskova'nın Pekin ile stratejik ortaklığını ortaya koyması açısından büyük öne

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in iki günlük tarihi Çin ziyareti, Moskova'nın Pekin ile stratejik ortaklığını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.

Rusya diplomasinin Çin'le ilişkiyi geliştirmesinin amaçlarından biri de ikili ilişkilerin yanı sıra, Çin'in liderlik yaptığı Pasifik ülkelerinde, Çin vasıtasıyla ilişkileri geliştirmek. Medvedev, ziyaretinin ilk gününde Çin'in doğusundaki liman şehri Dalian'a gidip burada Çinlilerle savaşan Rus gazilerle bir raya gelmesi ve buradaki anıtı ziyaret emesi, seçimini Çin'den yana yapmasını ortaya koydu.

Çin'le Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerde krizden dolayı gerileme yaşansa da hala iyi durumda .yi 2009 yılı ikili ticaret hacmi 38.8 milyar dolar oldu ve bu rakam küresel krizden dolayı 2008'e göre yüzde 32 azaldı. Çin'in ihracatı 17.5 milyar dolar olurken, ithalatı da 21.3 milyar dolar gerçekleşti. Bu rakamlara bakıldığında petrol ürünlerinden dolayı Çin, Rusya'ya ticaret açık veren bir ülke konumunda.

İkili ticarette 2010 hedefi ise 60 milyar dolardı ancak bu yılsonunda krizin Rusya'da etkilerinin sürmesi nedeniyle bu hedefe ulaşılması zor görünüyor.

-15 ANLAŞMA ENERJİ ALANINDA-

Medvedev'in ziyareti sırasında Pekin'de bir dizi anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar stratejik işbirliğinin sektörel olarak göstergesidir. Anlaşmalara bakılınca bunu görebiliyoruz. En önemlisini ise enerji alanında görüyoruz. 15 ticari anlaşmanın haricinde bir tane de terörizm ve ayrımcılıkla mücadele alanında oldu. Enerji anlaşmalarının en önemlisi petrol boru hattı anlaşması. Bin kilometre uzunluğundaki boru hattından Rusya'dan Çin'e yıllık 15 milyon ton petrol taşınacak. Dolayısıyla Çin, petrol ihtiyacının belirli bir kısmını garanti altına alıyor.

İkinci önemli dikkati çeken anlaşma da Rus Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) arasındaki doğal gaz anlaşması. Bu anlaşma ile 2015 yılından başlamak üzere, 30 yıllık bir dönem için yılda 30 milyar metreküp doğal gaz alacak Çin. Nihai anlaşma gelecek yıl bitecek. Bu iki anlaşma enerji sektöründe enerji diplomasinsin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak nükleer enerji ve kömür alanında da işbirliği yönünde anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaklar bütün enerji alanlarını kapsıyor. Tüm enerjinin alt alanlarını içeriyor.

Bunun haricinde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için Çin ve Rusya'dan bankalar arasında alıcı kredileri anlaşması imzalandı. Dolayısıyla bu ziyaret yeni bir başlangıçtır.

Sonuç olarak bu ziyaret stratejik işbirliğinin yeni bir aşamasıdır. Rusya'nın, Pasifik ekonomileriyle ilişkileri geliştirmek için Çin'i kullanmasıdır denilebilir.