Burdur, süt sığırcılığında AB'ye örnek gösterildi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı, yıllık 300 bin ton süt üretimi gerçekleştirilen Burdur'un u

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı, yıllık 300 bin ton süt üretimi gerçekleştirilen Burdur'un uygulanan birçok proje ile Türkiye tarafından Avrupa Birliği(AB)'ne örnek gösterildiğini söyledi.

Burdur Tarım İl Müdürlüğü'nce toplu sağım, toplu bakım ve organize hayvancılık bölgelerinin Burdur hayvancılığı yönünden değerlendirilmesi konulu panel yapıldı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saatcı'nın başkanlık yaptığı panele Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Veterinerlik Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Afşin Köker, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, Elmacık Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Sağdıç konuşmacı olarak katıldı.

Panelde Türkiye'deki hayvancılığın son durumu, hayvancılıkta toplu sağım ve bakımın gerekliliğinin önemi ve nelerin yapılması gerektiği, organize hayvancılığın olabilirliği, Türkiye'deki işletmelerin durumu ve AB'deki yeri, Burdur'da hayvancılığın durumu, Türkiye'deki yeri gibi konular değerlendirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Saatcı, hayvancılık sektörünün tarımsal ekonomideki yerinin büyük olduğunu belirtti. Türkiye'nin AB'ye Burdur'daki süt sığırcılığını örnek gösterdiğini belirten Saatcı, "Birçok projede Burdur pilot bölge seçilmekte. Burdur hayvancılığının daha da ileri düzeye gitmesi için eksikler tespit edilip en kısa sürede giderilmeli." dedi.

Hayvancılık sektörünün Türkiye'nin önemli gelir kaynaklarından birisi olduğuna dikkat çeken Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven ise yaptığı konuşmada hayvancılık sektörünün gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Burdur'un yıllık 300 bin ton süt üretimi ile ülkenin lider illeri arasına girdiğini belirten Güven, "Hijyen kurallarına uymakla başlayan sağlıklı süt eldesi, hayvancılık sektörünün istenilen düzeye çıkmasında birinci basamaktır. Toplu sağım ünitelerinin kurulmasıyla ve toplu bakımla istenilen hedefe ulaşılacaktır. Süt üretimimizde istikrarı devam ettirmede toplu sağım ünitelerinin etkisi oldukça fazladır. Amacımız ilimizdeki hayvancılığın AB standartlarına ulaşmasını sağlamaktır." diye konuştu.

Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan ise Burdur hayvancılığın bugünkü durumu ile AB'ye girebileceği konusunda çekinceleri olduğunu belirtti. Köy-Koop Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız 4 köyde laboratuvar kurduklarını ve buralarda yapılan tahlillerle sütteki bakteri sayısının aşağı çekildiğini belirtti.