Azeri Besteci Hacıbeyli, doğumunun 125'inci yıl dönümünde anıldı
Doğu dünyasında operanın ilk oluşturucusu olarak kabul edilen Azeri Besteci Üzeyir Hacıbeyli, doğumunun 125'inci yıl dönümünde Avusturya'nın başkenti
Azerbaycan'ın Viyana Büyükelçiliği; bilim adamı, yazar, tercüman, orkestra şefi olarak da tanınan Üzeyir Hacıbeyli'nin doğumunun 125'inci yıl dönümü nedeniyle Viyana'nın 1'inci bölgesinde bulunan Palais Pallavicini'de bir anma programı düzenledi. Etkinlikte Üzeyir Hacıbeyli'nin hayatı hakkında katılımcılara sunum yapıldıktan sonra bir de konser verildi.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan ve Azerbaycan'ın Viyana Büyükelçisi Fuad İsmazilov'un yanı sıra çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı programda, Azerbaycan'dan gelen bir grup sanatçı, Üzeyir Hacıbeyli'nin bestelerini çeşitli enstrümanlarla seslendirdi. Büyük bir ilgi ile izlenen konser sonrası davetlilere Azeri mutfağından yemekler ikram edildi.
Üzeyir Hacıbeyli, Azerbaycan halk edebiyatını ve müziğini Klasik Batı müziği ile birleştirerek klasik müziğin halk arasında sevilmesini sağlayan isim olarak biliniyor. Hacıbeyli, Batı kaynaklı klasik müziğin Azerbaycan kültüründe kendine özgü bir yer edinmesine katkı sağladı.
Hacıbeyli, 1907 yılında Fuzulî'nin "Leyla ile Mecnun" adlı şiirini opera olarak besteledi. Daha sonra "Şeyh Sinan", "Rüstem İle Zöhreb", "Şah Abbas ve Hurşid Banu", "Kerem ile Aslı", "Harun ve Leyla" adlı operalarını ve "Karı ile Koca", "O Olmazsa Bu Olsun / Meşhedi İbad" ve "Arşın Mal Alan" adlı müzikli komedileri besteledi. Besteci Hacıbeyov'un eserleri arasında, Azerbaycan Milli Marşı da bulunuyor. Besteci, 1948 yılında hayata veda etti.