Altın Portakal'da geri sayım başladı

Antalya'da 9 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı açıklandı.

Anta

Antalya'da 9 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı açıklandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programının açıklandığı tanıtım resepsiyonu Ramada Otel'de yapıldı. Antalya, Burdur, Isparta, Side, Manavgat il ve ilçe yöneticileri, il ve ilçe meclis üyeleri, Ulusal Sinema Platformu temsilcileri, Festival Danışma Kurulu, sponsor temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcilerinin de yer aldığı 47. festivalin tanıtım toplantısına, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin, AKSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal katıldı.

Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali'ni her geçen yıl uluslararası platformda daha da ileri taşıdıklarını belirtti. Akaydın, festivali bu yıl Antalya'nın yanı sıra Isparta, Burdur, Side ve Manavgat bölgelerine de yaydıklarını kaydetti. Altın Portakal Film Festivali'nin, Antalya'nın mahallerinden dünyaya uzanacak bir sinema şöleni olacağını belirten Akaydın, festivalde ana temanın sinema ve toplumsal etkileşim olduğunu söyledi. 6 gün sürecek festivalin Antalya ve Burdur illerini de kapsayacağına işaret eden Akaydın, "Festivalde 723 etkinlik gerçekleştirilecek. Bu rakamla geçen yıl 570 etkinlikle kendimize ait Türkiye rekorunu daha yükseğe taşıyacağız. 3 il 8 ilçede gerçekleştireceğimiz 100 gösterimlik açık hava sineması gösterimi yapacağız." diye belirtti.

Festival bünyesinde 'Ulusal Film Komisyonu Çalıştayı' oluşturulacağını vurgulayan Akaydın, "Çalıştayın sonuç raporu Türkiye'de yabancı film çekimini engelleyen tüm unsurların yasal çözüm anahtarını içerecek bir yapıda olacak. Bu rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yasal çalışmalarında temel oluşturması amacıyla sunulacak." dedi.

Festival kapsamında Türk sinema ve tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un 'Kara Lale Bayramı'nın ilk kez festivalde gün ışığına çıkacağını ifade eden Akaydın 'Halkın portakalı' isimli projeyle bu yıl 14 mahalleden 10'ar kişilik grupların sinemanın renkli dünyası ile tanışacağını kaydetti.

FESTİVALE BİN 200 KONUK KATILACAK, 723 ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde bu yıl 649 film gösterimi, 25 film galası, 6 atölye çalışması, 12 sergi ve performans, 12 panel, imza günü, açık oturum, çalıştay, sempozyum, arama konferansı, 5 özel gece ve resepsiyon, 2 kortej, 4 sosyal sorumluluk projesi, cezaevi projesi, Tomurcuk Perküsyon Projesi, Korsana Hayır Projesi ve Hayvan Hakları Projesi olmak üzere toplam 723 etkinlik düzenlenecek.

Başkan Akaydın, bin 200 yerli ve yabancı konuğun katılacağı 47. festivalin tahmini bütçesinin 6.5 milyon TL olacağını söyledi. 47. festival çerçevesinde ulusal bölümde 130, uluslararası bölümde 61 film olmak üzere, 35 ayrı ülkeden toplam 191 filmin sinemaseverlerle buluşturulacağını bildiren Mustafa Akaydın, ulusal bölümde 366, açık hava sinemalarında 100 film gösteriminin yapılacağını, uluslararası bölümde 183 film gösterimi gerçekleştirileceğini söyledi.

Altın Portakal'da bu yıl ulusal yarışmada 520 bin, belgeselde 20 bin, kısa filmde 10 bin, Halkın Portakalı etkinliği içinde 60 bin, Antalya Teşvik Ödülü karşılığı 70 bin TL olmak üzere 680 bin TL tutarında ödül dağıtılacak. Dijital Film Akademisi tarafından Kısa Film kategorisinde verilecek 10 bin TL tutarındaki ödülle birlikte 47. festival kapsamında dağıtılacak ödül tutarı 690 bin TL'ye ulaşıyor.

47'inci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:

En İyi Film 330.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi İlk Film 50.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi Yönetmen 50.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi Senaryo 30.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi Görüntü Yönetmeni 30.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi Müzik 30.000 TL Altın Portakal heykeli

En İyi Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli

En İyi Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli

En İyi Kurgu Altın Portakal heykeli

En İyi Sanat Yönetmeni Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli.

Ayrıca Yaşam Boyu Onur Ödülleri senarist Safa Önal, yönetmen ve senarist Ertem Göreç, Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alaysa alacak. Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün sahibi ise Yıldız Kenter olacak. Sinema Emek Ödülü Necmettin Çobanoğlu'na verilecek.

ULUSAL UZUN METRAJDA 14 FİLM YARIŞACAK

Festivalin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde 14 film yarışacak. Altın Portakal'ın Uluslararası dalında bu yıl Avrupa ve Asya'dan 11 film yer alacak. İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Hong Kong ve Rusya'dan 1'er, Almanya'dan 2 filmin yer aldığı uluslararası yarışmada Kore-Çin ve Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı filmler de bulunuyor.

Altın Portakal için yarışacak ulusal filmler ve yönetmenler şöyle sıralanıyor:

Atlıkarınca İlksen Başarır

Çakal Erhan Kozan

Çoğunluk Seren Yüce

Gişe Memuru Tolga Karaçelik

Gölgeler Ve Suretler Derviş Zaim

Hayde Bre Orhan Oğuz

Kağıt Sinan Çetin

Kar Beyaz Selim Güneş

Kavşak Selim Demirdelen

Press Sedat Yılmaz

Saç Tayfun Pirselimoğlu

Sinyora Enrica İle İtalyan Olmak Ali İlhan

Siyah Beyaz Ahmet Boyacıoğlu

Zefir Belma Baş.

PORTAKAL'IN YABANCI KONUKLARI

Altın Portakal'ın jürisinde bu yıl sinema dünyasının ödüllü isimleri bir araya geliyor. "Çingeneler Zamanı, Kara Kedi Ak Kedi, Yeraltı, Arizona Rüyası" gibi filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisinde yer alacak.

2009 En İyi Belgesel Oscar'ını "Smile Pinki" adlı filmiyle alan yönetmen Megan Mylan, Belgesel Film Yarışması'nda Jüri Üyesi olacak. 2010 Cannes Film Festivali'nde Kısa Film dalında Altın Palmiye alan "Barking Island–Hayırsız Ada" filminin yönetmeni Serge Avédikian ise Altın Portakal Kısa Film Jürisinde yer alacak.

Bu yılın Altın Portakallarını belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Jüri Başkanı Kadir İnanır. Ana jüri de ayrıca Tomris Giritlioğlu (yönetmen), Meltem Cumbul (oyuncu), Meral Okay (senaryo yazarı), Gökhan Kırdar (müzisyen), Hüseyin Kuzu (senaryo yazarı), Atilla Dorsay (sinema yazarı), Zinos Panagiotidis (yapımcı) ve Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) yer alıyor. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın bu yılki jürisinde Bahman Ghobadi (Yönetmen), Emir Kusturica (Yönetmen), Raymond Phathanavirangoon (Festival Danışmanı – Yapımcı), Paul Raphael (Yapımcı), Saadet Işıl Aksoy(Oyuncu) bulunuyor.