Yerleşim inşaatı için en kötü zamanlama
Bir Filistin devleti kurmayı amaçlayan barış görüşmelerinin ortasında yerleşimleri geniş...
Bir Filistin devleti kurmayı amaçlayan barış görüşmelerinin ortasında yerleşimleri genişletmekten daha büyük bir akılsızlık olamaz. Yerleşimler, Batı Şeria’daki demografik dengeyi değiştirerek toprağın bölünmesini önlemek için inşa edilmişti. İsrail’in bağımsız bir Filistin devletinin yükseleceği işgal topraklarından çekilmesini engelleyecek gerçeklikler yaratmayı amaçlıyorlardı. Yerleşimleri genişletmek herhangi bir diplomatik anlaşmanın altını oyar; İsrail’in uluslararası konumuna zarar verir; toprakları çalınmakta olan, günlük hayatları kontrol noktaları ve yerleşimciler için inşa edilmiş yollar nedeniyle kısıtlanan Batı Şerialı Filistinliler üzerindeki işgalci baskısını artırır.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir yandan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la ‘iki devletli çözüm’ü müzakere ederken, diğer yandan 10 aylık moratoryum bittiğinde yerleşimlerdeki inşaatları başlatmakta ısrar ediyor. Bu durum niyetleri konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.
Netanyahu toprağı gerçekten bölmek istiyorsa, inşaatı en azından sınırlar üzerinde anlaşma sağlanana dek durdurmalı; İsrail’in nerede inşaat yapabileceğini bu sınırlar belirleyecek. Abbas, inşaat yeniden başlarsa görüşmelerin duracağına dair tehditte bulundu ve Netanyahu da onu adaletsiz olmakla suçladı: Filistinliler, önceki hükümetler yerleşimleri iki katına çıkarırken 17 yıl boyunca müzakere etti ve şimdi moratoryumu sürdürmesi ondan talep ediliyordu. Devlet adamına değil, münazara kulübüne yakışacak bir argüman bu.
Yerleşimlerin genişletilmesi görüşmelerin başarısız olmasının, ihtilafın alevlenmesinin ve çözümün imkânsızlığına dair giderek yaygınlaşan inancın ana sebeplerinden biri. 10 aylık moratoryum, görüşmeler için temel yaratılması açısından elzemdi.
Netanyahu Washington’da, Abbas’la sadece tartışmayı değil, anlaşma yapmayı istediğine dair güvence verdi. Şimdi bu sözünü tutmalı. Yerleşimcilerin ve destekçilerinin baskısına boyun eğmek yerine, moratoryumu uzatıp görüşmelere başlamalı. Hem bir anlaşmayı destekleyenleri hem de karşı çıkanları memnun etme çabası nedeniyle bocalarsa, sözünü yerine getiremez. Bu da bir çözümü daha da uzaklaştırarak İsrail’e iyice zarar verecek ve belki de işgal topraklarında yeni bir patlamaya yol açacak. (İsrail gazetesi, başyazı, 26 Eylül 2010)