Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Keleştemur: Dünyanın medeniyetimizin insani değerlerine ihtiyacı var

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, sadece teknolojik gelişmenin insanların mutlu olması için yeterli bir sebep veya

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, sadece teknolojik gelişmenin insanların mutlu olması için yeterli bir sebep veya süreç olmadığını söyledi. Keleştemur, "İnsani değerlerin ahlaki değerlerin moral değerlerin de paralel olarak gelişmesi gerekir. İşte bundan dolayı dünya bugün her zamankinden daha fazla bizim medeniyetimizin bu değerlerine ihtiyacı vardır." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, Erciyes Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Selçuklu Sempozyumu' Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde başladı.

İslam dünyası ve Selçukluların yaşadığı topraklardaki medeniyetlerin tarihsel süreç içerisinde teknolojik olarak gelişememesine rağmen Selçukluların teknolojik olarak ileri düzeyde olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "İbni Sina'nın yazdığı Tıbbın Kanunu kitabı 600 sene batı tıp okullarında klasik eser olarak, temel tıp kitabı olarak okutulmuştur. Ama 17. yüzyıldan sonra biz teknolojik olarak gerilemeye başladık. Paradokslar olarak baktığımızda bu gerilemenin günlük hayata etkisi olmuştur, ama moral değerler, insani değerler bakımından teknolojik gelişmeye rağmen batı toplumu bugün gerek Selçuklular döneminde gerek Osmanlılar döneminde veya birçok doğu medeniyeti döneminde ulaşılmış değerlere ulaşamamıştır." dedi.

Bütün Selçuklu coğrafyasında belli mesafelerde kervansaraylar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keleştemur, herhangi bir yolcunun kimliğini belirtmeden 3 gün boyunca hiçbir ücret ödemeden bu kervansaraylara konaklayabildiğini dile getirdi. Daha sonraki günlerde de ödeyebilecek durumu varsa ödeme yaptığını ödeyemeyecekse yine orada ücretsiz olarak misafir edildiğini kaydeden Keleştemur, "Bugün dünyadaki hangi metropolde para ödemeden bir bardak su bulabilirsiniz. Bunun dışında diğer insani değerlerler bakımından, moral değerler bakımından bütün teknolojik gelişmelere rağmen insanlığın daha mutlu olduğunu kim iddia edebilir? Dolayısıyla sadece teknolojik gelişme insanların mutlu olması için yeterli bir sebep veya süreç değildir. İnsani değerlerin ahlaki değerlerin moral değerlerin de paralel olarak gelişmesi gerekir. İşte bundan dolayı dünya bugün her zamankinden daha fazla bizim medeniyetimizin bu değerlerine ihtiyacı vardır. Biz bir yandan teknolojik olarak gelişmemizi sürdüreceğiz ama bir yandan da bütün dünyanın ihtiyacı olan bu moral değerleri onlara kazandırmaya çalışacağız." diye konuştu.