Teknoloji El Yapımı Meslek Dallarını Öldürdü
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çoğalan elektronik eşyalar, eskiden lüks sayılan eşyaların yerini almaya başladı

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, bazı eşyalar önem kazanırken, bazı eşyalarda değer kaybetmeye başladı. Eskiden her evde bulunmayan ve lüks sayılan ot süpürgeler de şimdilerde sadece kenar mahallelerde banyo ve balkon yıkamak için kullanılıyor. Elektrikli süpürgelerin çıkması ve hemen hemen her evde bulunmasından dolayı el yapımı ot süpürgeler önemini kaybetti.
Teknolojinin hızla ilerlemesinin sonucunda eski eşyaların değer kaybettiğini söyleyen 40 senelik süpürge satıcısı Kazım Güldüoğlu, "Teknoloji öyle hızlı ilerliyor ki, kimse bu ilerlemeye hakim olamıyor. Teknolojinin bu durdurulamayan hızlı ilerlemesi karşısında bazı eşyalar önemini yitirmeye başladı. Eski el yapımı eşyaların değer kaybetmesi, bu işi yapanların aç kalması anlamına geliyor. Elektronik eşyalardan dolayı el emeği gerektiren bazı meslek grupları unutulmaya yüz tutar oldu. Teknolojinin ilerlemesi bazı meslek dallarını öldürmekle kalmıyor, kültür değerlerimizin de yok olmasına neden oluyor. Teknolojinin iyi yanları var ama sen onu iyi yönde kullanırsan iyidir" dedi.
TEKNOLOJİ EL YAPIMI MESLEK DALLARINI ÖLDÜRDÜ
Elektrikli süpürgelerin piyasaya çıkmasıyla birlikte ot süpürgelerin değerini yitirdiğini vurgulayan satıcı Güldüoğlu, "Ot süpürgeler öncelerden çok meşhurdu. Her evde bulunmazdı. Annelerimiz, teyzelerimiz ot süpürgeyle koca bir evi rahatlıkla yorulmadan temizlerlerdi. Şimdiler de ise, evler elektrikli süpürgelerle temizleniyor. Ot süpürgeler ise, banyo, balkon ve tuvalet yıkamak için kullanılıyor. Köylerde ve bazı kenar mahallelerinde ev süpürmek için kullananlar var ancak, onlarda sayılı sayıdadır. Elektronik süpürgeler daha çabuk ve daha pratik. Tabi, vatandaşlar onu seçecek. Ancak, bu işi yapanlar zor durumda kalıyor. Çünkü, bu işten ekmek yiyorlar. İşte, teknoloji bu açıdan kötü. El yapımı mesleklerle uğraşanlar teknoloji karşısında yenik düşüyor" diye konuştu.
Günde ortalama 10-15 arası ot süpürge sattığını söyleyen Güldüoğlu, "Önceleri günde 50'den fazla ot süpürge satardık. Şimdilerde ise, sadece 10-15 arası satıyoruz. Bir alan 1 ay boyunca daha almıyor. Zaten pek kullanmadıkları için çabuk eskimiyor. Fiyatları da çok uygun. 5 TL ile 7 TL arası değişiyor. Süpürgeleri, Samsun, Tokat, Adapazarı, Eskişehir gibi illerden alıyoruz, Kayseri, Nevşehir ve Niğde'ye satıyoruz. Gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor ama, şükretmekten başka şansımız yok" ifadelerini kullandı.
