Terör örgütü PKK ve demokratik açılım sürecini görüştü

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Başbakan Berham Salih ile 'terör örgütü PKK ve demokratik açılım sürecini' görüştü.

Terör örgütü PKK ve demokratik açılım sürecini görüştü
Özel uçakla Uluslararası Erbil Havaalanına gelen Bakan Beşir Atalay ve beraberindekileri, Türkiye Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Türkiye Masası Şefi Abdulselam Reşit, Divan Başkanı Fuad Hüseyin Diş ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa karşıladı. Bakan Atalay ve beraberindeki heyetle birlikte buradan Mesud Barzani ile görüşmek üzere Selahaddin kentine geçti.Basına kapalı gerçekleşen Barzani ve Atalay görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü.

Görüşme sonunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Samimi ortamda geçen görüşme sonrası Atalay ve Barzani beraber öğlen yemeği yedi. Yetkililere göre, görüşmenin ana konusu terör örgütü PKK'nın Türkiye ile Irak sınırındaki faaliyetleri olurken, görüşmede uzatılan ateşkes ve demokratik süreci de özel olarak ele alındı. Atalay-Barzani görüşmesinde ayrıca, PKK'ya karşı yeni önlemler ele alınması, Türkiye'nin talep ve beklentileri, Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi, Türkiye'nin Irak ile ekonomik ilişkiler ile Irak'ta Mart ayında yapılan genel seçimlerin ardından kurulacak hükümet ve Kürt siyasi grupların yeni hükümetin kurulmasına yönelik tavrı tartışıldı.

Ayrıca ülkede yaşanan diğer siyasi gelişmelerin de değerlendirilerek ele alındığı öğrenildi.Görüşmede Barzani'nin PKK eylemsizlik kararının devam etmesi gerektiğini belirttiği ve şiddetsiz bir ortamın olması herkesin yararına olduğunu ifade ettiği öğrenildi. Barzani'nin sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ve yaşanan süreçte bir katkısının olması halinde buna hazır olduğunu vurguladığı kaydedildi. Öğle yemeğinin ardından heyetler arasındaki teknik görüşmelere geçildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, daha sonra Başbakan Berham Salih'le bir araya geldi.Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından soruları yanıtlayan Salih, terör örgütü PKK konusunu ele alıp almadıklarının sorulması üzerine, "Evet, görüştük. Biz uluslararası yasalara riayet ediyoruz ve bölgemizde, herhangi bir komşu ülkemize tehdit unsurunu içimizde barındırmak istemiyoruz. Ama komşu ülkelerden de Irak'ın egemenliğine saygı duymalarını bekliyoruz" dedi.Salih, bir başka soru üzerine Irak'ın yakında kurulacak olan yeni hükümeti gibi iç meseleleri de ele aldıklarını söyledi.Atalay, Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Berham Salih'le ayrı ayrı görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yapmadan Türkiye'ye döndü.Atalay, daha önce de PKK'nın Irak'taki varlığına son verilmesi amacıyla atılacak adımların ve yapılacak işbirliği unsurlarının ele alındığı Türkiye-Irak-ABD'den oluşan Üçlü Mekanizma Toplantısının ikinci ayağı için Aralık 2009 tarihinde Erbil'e gelmişti. Ankara da misafirini bekliyorIrak'ta ABD güçleri komuta heyetinin de Ankara ziyareti gündemde. Yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda da ilk gündem; terörle mücadele. BDP ile dirsek teması, diyalog arayışları sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemdeki yeni terörle mücadele çalışmalarını "Farklı alanlarda mücadele sürecek" diyerek anlattı.Farklı alanlardan biri PKK'nın yurtdışı desteğinin ortadan kaldırılması. Yani Türkiye'nin terörle mücadele çalışmalarına destek aranması. Destek için çalışmalar başladı bile. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ABD'de; Bağdat Büyükelçisi Murat Çelik Kuzey Irak'ta Mesud Barzani ile görüştü. Ama trafik bitmedi.Erbil'deki süreç, Kuzey Irak yönetimi ile yakın temas İçişleri Bakanı'nın bölgedeki temaslarıyla devam ediyor. Ama ziyaret trafiği sadece Kuzey Irak yönetimi ile sınırlı değil, ABD de sürecin içinde. Salı günü Irak'taki Amerikan güçlerinin komuta heyeti Türkiye'ye gelecek. Tüm bu temas trafiğinden önce pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplanacak. Terörle mücadele bir kere daha toplantıda masaya yatırılacak.