Halkevleri üyeleri Adana ve İstanbul'daki tutuklamaları protesto etti

Beyoğlu'nda Halkevleri üyesi bir grup, Adana'da Mahir Çayan için düzenlenen anmada arkadaşlarının gözaltına alınarak tutuklandıkları gerekçesiyle eyle

Beyoğlu'nda Halkevleri üyesi bir grup, Adana'da Mahir Çayan için düzenlenen anmada arkadaşlarının gözaltına alınarak tutuklandıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapan grup, Başbakan'ın referandum öncesi devrimci gençlerin isimlerini vererek propaganda yaptığını hatırlatarak, referandumdan 11 gün sonra Adana'da 21 kişinin tutuklandığını söyledi.

Halkevleri üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, Adana'da arkadaşlarının tutuklanmalarını protesto etmek için Odakule önünde toplandı. '12 Eylül AKP'yle sürüyor, AKP faşizmine teslim olmayacağız' yazılı pankart ile 'Adana'da Mahiri anan 21 kişiye 10 ay hapis, işte AKP demokrasisi' yazılı dövizler taşıyan grup İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray'a doğru yürüyüşe geçti. Grup yürüyüş boyunca 'AKP'ye teslim olmayacağız' , 'Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz' , '12 Eylül AKP'yle sürüyor' , 'Halkın hakları yargılanamaz' şeklinde sloganlar attı.

Galatasaray Meydanı'nda grup adına bir basın açıklaması yapan İstanbul Halkevi Başkanı Nuri Günay, Başbakan'ın 20 Temmuz 2010 tarihinde darbede ölen devrimcilerin adını kullanarak referandum öncesi propaganda yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu: "AKP'nin darbelere direnen devrimcilerin resimlerini kullanarak meydanlarda evet çağrısı yaptığı referandumun üzerinden ise daha 11 gün geçmişti. 12 Mart darbesine direnen Mahir Çayan ve arkadaşlarını anan 21 kişiye THKPC örgütünün propagandasını yapmak suçlamasıyla 10 ar ay hapis cezası verildi. Adana halkevi ve öğrenci kolektifi üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında verilen bu karar nasıl bir ülkede yaşadığımızı bize bir kez daha gösterdi."

Önceki gün Devrimci Karargah örgütüne yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında Sosyalist Demokrasi Partisi'ne (SDP) yapılan baskınları ve ardından gerçekleşen tutuklamaları da protesto eden Günay, hükümetin sosyalist güçleri susturmaya çalıştığını savundu.

Basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atan grup olaysız dağıldı.