Yurtiçi ve yurtdışında yoğun PKK trafiği

Hükümet, PKK'nın 20 Eylül'de bir haftalığına daha ertelediği eylemsizlik süresini uzatmak için yoğun çaba sarfediyor. MİT, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak ve Washington'da yoğun bir temas trafiği başlattı.

Hükümet, PKK'nın 20 Eylül'de bir haftalığına daha ertelediği eylemsizlik süresini uzatmak için yoğun çaba sarfediyor. MİT, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak ve Washington'da yoğun bir temas trafiği başlattı.

DENİZ ZEYREK

ANKARA - Devletin ilgili birimleri de İmralı adasında müebbet hapsini çeken PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sürdürüyo. Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Eşbaşkanı ve kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana da ‘avukatı’ sıfatıyla Öcalan’la görüşmek için İmralı’ya gitmeyi bekliyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Washington’daki temaslarındaysa PKK’nın silahları bırakması için atılabilecek adımlar da değerlendiriliyor. PKK’nın yeniden silaha salırlaması yurtiçi ve yurtdışında sürdürülen trafik şöyle:

ERBİL: Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari üzerinden Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin desteği istendi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik’in yanısıra Erbil ve Musul’daki konsolosluklar Kuzey Irak yönetimini yakın markaja almış durumda. Büyükelçi Özçelik, önceki gün Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Başbakanı Berham Salih ile görüştü. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcan’ın da bulunduğu görüşmede PKK ile mücadele ele alındı. Barzani, Büyükelçi Özçelik’le eş zamanlı olarak eski DEP milletvekili Leyla Zana ile de biraraya geldi. Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih ve Bölgesel Kürt Parlamentosu lideri Kemal Kerküki ile de görüşen Zana, Kürt Kadınlar Konferansı için destek istedi ve Kürt sorununun çözümü konusunda Kuzey Irak yönetiminin kilit rol oynayacağını söyledi.

ANKARA: Yeni oluşturulan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, son iki ayda yapılan toplantıların ardından terörle mücadele ile ilgili mevzuatı gözden geçirme işlemini hızlandırdı. Müsteşarlık, bölgeye ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel önlemler ve ‘sivil toplum faaliyetleri’ konusunda stratejisine son şeklini veriyor. Toplantılarda atılan adımlar çerçevesinde Müsteşarlık, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Genelkurmay ve MİT ortak hareket ediyor. Ankara’da bir taraftan da ‘meşru’ bir muhatap arayışı sürüyor. Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı iki ismi Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’u ‘makul muhatap’ olarak gören hükümet, ikilinin çatısı altında bulunduğu DTK’yı ‘meşru’ bulmuyor. Tuğluk ve Türk’ün DTP Eşbaşkanları sıfatıyla değil ‘siyasetçi olarak hükümetle görüşüp görüşemeyeceği tartışılıyor.

İMRALI: Aysel Tuğluk’un Öcalan’la ‘avukatı’ sıfatıyla görüşmesine devlet sıcak bakıyor. Tuğluk da geçen çarşamba için palanlanan görüşmenin hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmediğine ikna olmuş durumda. Bu arada MİT ve Adalet Bakanlığı’nın görevlileri, Öcalan’la ‘rutin’ görüşmelerini sürdürüyor. İstihbaratçılar ve uzmanlar, Öcalan’ın çatışmasızlık konusundaki tavrını önemsiyor.

WASHINGTON: MİT Müsteşarı Hakan Fidan Washington’daki temaslarını tamamladı. Fidan’ın görüşmelerinin gündeminde sadece PKK yoktu. Ancak bu konu da detaylıca gündeme geldi. ABD, PKK’yla ilgili istihbarat alışverişinin ‘operasyonel’ boyutları kadar, ‘psikolojik’ boyutlarıyla da ele alınmasını istiyor. Bu nedenle Fidan’a PKK’ya yönelik askeri ve istihbari bilgi paylaşımının yanısıra, PKK’nın silahları bırakmaya ikna edilmesi için atılabilecek adımlar ve formüller konusunda da görüşler iletildi. Fidan’ın yakında Avrupa’daki kritik ülkelerin istihbarat örgütleriyle temasa geçmesi bekleniyor.