Putin: Kutuplarla ilgili felaket senaryoları yersiz

Moskova'da düzenlenen 'Kuzey Kutbu Formu'nda açıklamada bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin kutuplara komşu olan ülkelerin işbirliği ve barış yolu

Moskova'da düzenlenen 'Kuzey Kutbu Formu'nda açıklamada bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin kutuplara komşu olan ülkelerin işbirliği ve barış yolu ile bölgeyi paylaşması gerektiğini söyledi. Dünyanın petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte birine sahip olan buzul bölgesinde Rusya'nın dışında ABD, Norveç, Kanada ve Danimarka hak iddiasında bulunuyor.

"Arktik alanda savaş tehlikesi ile ilgili gelecek öngörüleri olduğunu duyuyoruz. Bölgede gelişmeleri dikkatli bir şekilde izliyoruz." değerlendirmesinde bulunan Putin, kutuplarla ilgili korkunç senaryoların mantıklı bir temeli olmadığını savundu. Rusya'nın bölgede bilimsel çalışmaları hızlandırdığına işaret eden Rusya Başbakanı, bölgenin kirli atıklardan temizlenmesi için de çalıştıklarını söyledi.

Rusya Bşbakanı Putin ve diğer kutup bölgesine komşu olan ülkelerin temsilcileri zengin doğal kaynakların bulunduğu bölgenin paylaşımı ile ilgili Birleşmiş Milletler'i adres olarak gösteriyor. Kuzey Kutbu'nda ekonomik ve jeopolitik çıkarların iç içe geçtiğine değinen Rusya lideri, "Kıta sahanlığı sorunu dahil olmak üzere, mevcut tüm sorunlar ortaklık atmosferi içinde çözüleceğinden endişem yok" tespitinde bulundu.

Tartışmanın temelinde zengin doğal kaynakların bulunduğu Rusya'dan Grönland'a kadar okyanus dibinden uzanan Lomonosov Sıradağları oluşturuyor. Rusya sıradağların kendi kıtasının devamı olduğunu iddia ederek 2001'de BM'ye başvurdu. Delilleri yetersiz bulan BM, Rusya'nın iddialarını kabul etmezken, Moskova Ağustos 2007'de kendi bayrağını okyanus dibine dikti. Rusya bölgenin kendilerine ait olduğunu ispatlamak için üç yıllık bir çalışma süresi ve 60 milyon dolarlık fon ayırırken, Kanada ve Hollanda'nın da önümüzdeki dönemde farklı iddialarla BM'ye başvurması bekleniyor.