Baz istasyonları tartışılıyor

Baz istasyonları sağlığa zararlı mı ?

Baz istasyonları tartışılıyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ''Baz istasyonlarının insan sağlığına zararı 15 senedir ispatlanamadı'' dedi.

Türkiye Bilişim Derneği'nce düzenlenen Bilişim 2010 etkinliğine katılan Acarer, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 45 bin baz istasyonunun kurulduğunu belirterek, bu baz istasyonlarının ilk kurulurken kuruma gerekli belgelerin getirildiğini ve yerinde ölçüm değerlerinin yapılarak verilen belgelerle uygunluğunun kontrol edildiğini anlattı.

Daha sonra belli aralıklarla baz istasyonlarının kontrolden geçirildiğine ve kontrollerinin yapıldığına işaret eden Acarer, şöyle devam etti:

''Baz istasyonları konusunda yanlış bir intiba oluşturuldu. Sanki çevremizdeki bütün elektromanyetik alan baz istasyonlarından kaynaklanıyor gibi bir intiba oluşturuldu. Halbuki şu an çevremizdeki elektromanyetik alanın çok az bir kısmı baz istasyonlarından kaynaklanıyor. Onun dışında elektrikle çalışan her şey bir elektromanyetik alan üretiyor. Tabii öncelikle radyo ve televizyon vericileri geliyor ki bunlar çok güçlü vericiler, onu bırakın kullandığımız saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve bilgisayarlar ciddi anlamda elektromanyetik dalga üreten cihazlar ve bunların ürettiği elektromanyetik alanlar da baz istasyonlarından çok daha fazla.

Neden derseniz? İnsanlar baz istasyonlarının çok yakınında yaşamıyor. İnsanların yaşama alanları baz istasyonlarının çok yakınında değil. Baz istasyonunun asıl riskli alanı, antenden 4-5 metrelik uzaktaki bir alandır. Onlardan uzaklaştıkça etkisi azalır. Halbuki oturduğumuz odada genellikle televizyon olur, buzdolabı, ütü, çamaşır makinesi ve saç kurutma makinesi gibi cihazlar da yaşam alanlarımıza çok yakındır. Hatta traş makinesinin bile üretiği elektromanyetik alan baz istasyonlarından çok daha fazla.''

''ÜST SINIRIN ALTINDA''

Dünyadaki konuyla ilgili otoritelerin baz istasyonları için limit değeri 41 volt/metre olarak belirlediğine işaret eden Acarer, Türkiye'de ise bu değeri 10 volt/metre üst sınır olarak aldıklarına işaret etti.

''Şu anda yaptığımız ölçümlerde de genelde 3-4 volt/metrelik bir elektromanyetik alan görüyoruz çevremizde. Bu da tespit edilen üst sınırın çok çok altında bir rakam'' diyen Acarer, şöyle devam etti:

''Bu 41 volt/metrelik alan şuradan geliyor: 15 yıldır baz istasyonları konusunda 'zararlıdır' şeklinde bilimsel bir çalışma yapılamadı. Burada tespit edilen değer 2000 volt/metrelik bir değer. Bu değer, bu şiddette bir elektromanyetik bir alana maruz kalırsanız uzunca bir süre sizin vücut sıcaklığınız 1 derece artıyor. Bu insan vücudu için ne kadar zararlıdır? Bu konuyu 'tıpcılar' açıklar. 41 volt/metrelik değer ise 2000'lik değerin 50'de birlik bir oranı, Olay bu. Türkiye ise bunun dörtte birini limit olarak aldı. Biçim ölçümlerimiz ise 3-4 volt/metrelik bir değere karşılık geliyor. Baz istasyonlarının insan sağlığı zararı 15 senedir ispatlanamadı. BTK tarafından Türkiye genelindeki 45 binden fazla baz istasyonu kurulum esnasındaki ölçüm ve denetlemelerden sonra yüzde 90 oranında yeniden denetleniyor.

Ankara'da 3 bin 388 adet 2G, bin 370 de 3G olmak üzere toplam 4 bin 708 adet baz istasyonu var. Denetlemelerde ölçüm sayısı 5 bin 808'e ulaştı. Ankara'daki baz istasyonlarının ölçüm sonuçlarına göre elektromanyetik dalga limit değerinin 10 volt/metre olmasına rağmen yüzde 98.89 oranında 0-5 volt/metre aralığında çıktı. Buna göre sadece binde 9'u 5-8 volt/metre aralığında, binde 1'ise 8-10 volt/metre aralığında sonuç verdi.''

Kaynak: AA