Nükleer santralde sonuna gelindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Güney Ko...


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Güney Kore ile görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, "Güney Kore'nin farklı şartları bulunuyor, bunların değerlendirmesinin de sonuna gelindi" dedi.
         Bakan Yıldız, Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre Başkanlığındaki Fransa Şirketler Hareketi (MEDEF) heyeti ile biraraya geldi.  Bakan Yıldız, Fransız işadamlarına Türk enerji sektörü hakkında bilgi verdi ve işadamlarının sorularını yanıtladı.
         Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada sigortacılıktan hukuka, savunma, enerji ve inşaata kadar Fransa'dan birçok sektör temsilcisi ile biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Yıldız, dünya ortalamasından daha hızlı büyüyen Türkiye'de daha fazla yatırım ve daha fazla harekete ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
         Bu çerçevede Edirne'den Kars'a kadar Türkiye'de her ülke ile gerçekleştirecek projeler bulunduğunu ifade eden Enerji Bakanı, Fransız yatırımcılara da kapıların her zaman açık olduğunu bildirdi.
         Nükleer santral projesini anlatan Yıldız, Akdeniz ve Karadeniz'e 5 biner Megavat gücünde birer nükleer santral yapılmasının planlandığını belirterek, şunları söyledi:
         "2023 yılında her şeyiyle işletmede olacak 2 nükleer santral istiyoruz.  Akdeniz'deki modelimiz şu; Rusya Federasyonu ile anlaştık. 15 yıl azalan oranlarda alım garantisi olacak. Yani buradan üretilen elektriğin yarısına alım garantisi var, yarısının da serbest piyasaya arzı var. Türkiye'de serbestleşen sektör ve bunun getirdiği rekabetin elektrik fiyatlarını ucuzlatacağı kanaatindeyiz. Bu yatırımlar için Hazine garantisi vermeyi düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye'nin 80 milyar dolarlık bir enerji sektör portföyü var. Sektör kendini zaten çeviriyor, bu nedenle herhangi hazine garantisine ihtiyacı yok."
         Sağlam bir enerji altyapısı kurduklarını ve enerji sektöründe yer alan kamu kurumlarının şu anda özel sektöre 1 liralık borcunun bulunmadığını da belirten Yıldız, "Varsa yarın gelip alabilirler" dedi.

GÜNEY KORE İLE NÜKLEER SANTRAL GÖRÜŞMELERİ
Karadeniz'de Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için de Güney
 Kore ile görüşmelerin devam ettiğine işaret eden Yıldız, bu Güney Kore'nin farklı şartları olduğunu, bunların değerlendirmesinin de sonuna gelindiğini söyledi.
         Bakan Yıldız, "Bildiğiniz gibi dünyada nükleer santral yapımcıları santrali yapar ve teslim ederler. İşletmesine karışmazlar. Biz işletmelerde de bir nevi parmaklarının içinde olmasını istiyoruz. Çünkü biz bu işe yeni başlıyoruz" dedi.
         Fransız bir işadamının "Hazine özel sektörün yatırımlarına garanti getirmeyecek. Peki siz özellikle yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarına nasıl bir garanti vereceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, her projenin kendi içinde kazanabilecek garantileriyle ön plana çıktığını bildirdi.
         Nükleer santral örneğini veren Yıldız, 3 yıl dizayn ve lisans, 7 yıl yatırım ve 40 yıllık işletme süresi düşünüldüğünde 50 yıllık bir süreçten bahsedildiğine işaret ederek, "En az 20 milyar dolarlık bir yatırım ve hazine garantisi yok. Çünkü burada mekanizma, sistem kendi kendini besliyor. 80 milyar dolarlık sektör tamamen bunların alımı üzerine kurulmuş. O yüzden yatırımcıyı tedirgin edebilecek bir konu da ortada kalmıyor" diye konuştu.
         Türkiye'nin 3 gün kadar önce elektrik dağıtım hatlarında Avrupa ile senkron haline gelmek için test çalışmalarına başladığını, söz konusu çalışma bittiği zaman Türkiye'de üretilen elektriğin Fransa'dan, Fransa'dan üretilen elektriğin Türkiye'den alınabileceği bir sisteme geçileceğini anlatan Yıldız, söz konusu çalışmanın önümüzdeki yıllarda Libya, Mısır, Lübnan, Fas ve Cezayir gibi ülkelerle de yapılacağını söyledi.
         Bakan Yıldız, "Düşünün Akdeniz havzasının kuzeyi ve güneyinin bütünleştiği bir elektrik pazarı. Yani yatırımcı 20-30 yıllık pazarı hazır bulacak" dedi.
        
RÜZGARDA ALIM GARANTİSİ AYNI KALACAK
Bazı işadamlarının rüzgar lisansları ve Yenilenebilir Enerji Kanunun ne durumda olduğunu sormaları üzerine Bakan Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun TBMM'nin açılmasıyla gündeme geleceğini belirterek, "Yalnız bir şeyi açıkça belirtmeliyim ki fiyatlar değişmeyecek. Yaklaşık 5,5 avro sentlerde olan alım garantisi devam edecek" dedi.

FRANSIZ İŞADAMLARININ DANIŞTAY REFORMU MERAKI
Bir işadamının "Danıştay reformu özelleştirmeleri daha da hızlandıracak mı?" sorusu üzerine Yıldız, zaman zaman enerji sektöründe kurumların birbirlerini daha iyi anlaması gereken konuların yaşandığını ve bazı hukuki sıkıntılar çıktığını, referandum sürecinin Türkiye'deki kurumları birbirlerine biraz daha yaklaştırıcı bir sonucu olduğuna inandığını söyledi.
         Bakan Yıldız, "Biz bir hukuk devletiyiz ve hukuki kurallar içeresinde Türkiye'nin büyümesini, değişmesini ve dönüşmesini istiyoruz. Daha iyi bir süreç yaşanacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
         BOTAŞ'ın şu anda 4 yıl olarak yaptığı anlaşmaların süresinin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki sorular üzerine Enerji Bakanı, gaz alım anlaşmalarının garantileriyle ilgili BOTAŞ'ın daha uzun dönemli kontratlar yapabileceğini kaydetti.

JEAN LEMIERRE
         Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre de Fransa'nın Türkiye'nin ilk sıradaki müşteri ve yatırımcılarından biri olduğunu, dolayısıyla Türkiye'deki başarıya ortak olmak istediklerini söyledi.
         Türkiye'nin enerji sektöründe stratejik projeleri bulunduğunu belirten Lemierre, Fransız şirketlerinin bu projeleri çok yakından takip ettiğini ve projelere dahil olmak için çok istekli olduklarını bildirdi. Lemierre, "Türkiye'de önemli projeler var, bizler de umut ediyoruz ki bu projelere katılabiliriz" diye konuştu.

NABUCCO FRANSIZ ŞİRKETLERİNİN GÜNDEMİNDE
Nabucco projesine Fransa'nın 7. ortak olmasıyla ilgili görüşme yapılıp-yapılmadığı ve hala ilgi duyup duymadığının sorulması üzerine Lemierre, Türkiye ve AB ülkeleri açısından Nabucco'nun büyük ve stratejik bir proje olduğunu ve bu konuda görüşmeler yapıldığını bildirdi.
         Lemierre,"Çok çeşitli yüzleri olan bir proje. Bu yüzlerden bir tanesi hattın inşası ve işletilmesi. Fransız şirketleri bu büyük projeye dahil olmaya hazırlar. Yani özetle söylemem gerekirse Nabucco projesi Fransız şirketlerinin gündeminde olan bir projedir" dedi.
         Bu arada görüşmenin ortasında cep telefonu çalan Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından arandığını belirterek izin istedi. Görüşmesinin ardından toplantı salonuna dönen Yıldız, basın mensuplarının soruları üzerine özel bir görüşme olmadığını, rutin görüşmelerden biri olduğunu söyledi.
         Toplantıya Alcatel Lucent, France Telecom, GDF Suez, Groupama, Safran başta olmak üzere telekomünikasyondan enerjiye, enerji iletimi ve demiryolu taşımacılığı, sigortacılık ve yatırım bankacılığına kadar çok sayıda Fransız şirketin temsilcisi katıldı.

Â