Hristofyas, Türk liderlerle görüşmek istiyor: Türkiye bizi denesin, şaşıracak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak amacıyla gittiği New York'ta Rum ve Yunan gazetecilere açıklamalarda bulunan Rum lider Dimitris Hristofya

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak amacıyla gittiği New York'ta Rum ve Yunan gazetecilere açıklamalarda bulunan Rum lider Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin elinde olduğunu iddia ederek Türk liderlerle doğrudan görüşmek istediğini belirtti. Türkiye'nin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımamasından ötürü Türk yetkilileriyle bir görüşme yapamayacağına da dikkat çeken Hristofyas yaşanan süreçte yılsonuna kadar çözüm bulmanın mümkün olmadığını iddia etti.

HRİSTOFYAS, SÜRECİN TIKANMASINDAN KORKUYOR

Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin elinde olduğunu savundu ve bu yüzden Türk liderlerle doğrudan görüşebilmeyi istediğini belirtti. Ancak Türkiye'nin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni" tanımamasından ötürü bunun mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Türk tarafının tezlerini Türkiye'yle işbirliği içerisinde sunduğunu belirten Hristofyas, sunulan tezlerin müzakerelerdeki çıkmazın aşılmasına yardımcı olmadığını da belirterek, yeni bir çıkmaza girilmesinden korktuğunu ifade etti.

HRİSTOFYAS TÜRKİYE TARAFINDAN MUHATAP ALINMAK İSTİYOR

Rum gazetelerine açıklama yapan Hristofyas, sunmuş olduğu öneriye Türkiye ya da Eroğlu'ndan hiçbir olumlu yanıt alamadığını belirtti ve Türkiye'nin kendisini muhatap almasını isteyerek "Türkiye bizi denesin, şaşıracak." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la bugün yapacağı görüşmede "Türkiye'nin şu aşamada taviz vermeye hazır olmadığını ve çözümün anahtarının Türkiye'nin elinde olduğunu" söyleyeceğini belirten Hristofyas "Eroğlu'nu kesinlikle küçümsemiyorum, ancak kendisiyle müzakere ettiğimde, gıyabında Türkiye'yle müzakere ettiğime inanıyorum." yorumunda bulundu.

Mülkiyet konusunun toprak düzenlemesi ve Türkiye kökenli yerleşikler konularıyla ilişkilendirilmemesinin hiçbir fayda sağlamadığını iddia eden Hristofyas, Kıbrıs Rum Yönetimi'ne hangi toprakların iade edileceğini bilmeden mülkiyet konusunda iyi niyet hareketinde bulunamayacağını vurguladı.

AMACIMIZ ANNAN PLANI'NDAN DAHA ÇOK TOPRAK ALMAK

Hristofyas açıklamasında mülkiyet konusundaki hedeflerinin Annan Planı'nda öngörülenden daha fazla toprağın Kıbrıslı Rumlara iade edilmesi ve daha fazla göçmene mallarına erişim imkânı sağlanması olduğunu da açıkladı.

BAN Kİ-MOON ÜÇLÜ KONFERANS TEKLİF ETMEDİ

Hristofyas kamuoyunda yer alan üçlü görüşmeyle ilgili de yorum yaparak, BM Genel Sekreterinin kendisine ne doğrudan, ne de dolaylı uluslararası konferans toplamaya yönelik bir niyeti olduğunu iletmediğini açıkladı. BM Genel Sekreteri'nin son raporunda uluslararası bir konferansın ancak Kıbrıs sorununun iç başlıklarının çözülmesi sonrasında toplanabileceğini belirttiğini hatırlatan Hristofyas, Kıbrıs Rum tarafı olarak bu görüşü desteklediklerini de kaydetti.