Türkiye'nin vitrin havaalanlarına basın merkezleri kurulacak

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Atatürk ve Esenboğa havalimanlarına basın mer

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Atatürk ve Esenboğa havalimanlarına basın merkezi kuracak. Bu merkezlerde bilgisayarlar, kablosuz internet, fotokopi makineleri, yazıcılar, tarayıcılar, ulusal ve uluslararası görüşmelere açık telefon ve alt yapı hizmeti verecek personel bulunacak. Altı ay pilot olarak kullanılacak merkezler, olumlu geri dönüş alınması durumunda yurt geneline yaygınlaştırılacak. BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, basın merkezlerinin protokolünü bir iki hafta içinde imzalayacaklarını açıkladı. Öncelikle İstanbul ve Ankara'da pilot uygulayacakları merkezlerin ne kadar işlevsel olduğuna bakacaklarını belirten Karakaya, "Altı ay pilot uygulama olacak. Daha sonra talep gelirse Türkiye geneline yaygınlaştırabiliriz." dedi.

30 BİN KİŞİ BASIN KARTI BEKLİYOR

Genel Müdür Karakaya, Türkiye'de 11 bin 300 kişinin basın kartı taşıdığını, 30 bin kişinin de sırada beklediğini belirtti. Basın kartının 1980'li yıllardaki ağırlığının şu an için mümkün görünmediğini ifade eden Murat Karakaya, eskiden bir PTT ve bir havayolları şirketi bulunduğunu, bunlarla işbirliği yapmanın daha rahat olduğunu vurguladı. Bugün Telekom, Turkcell, Avea, Vodafone gibi çok sayıda iletişim şirketi bulunduğunu kaydeden Karakaya, "Bu ortamda ve şartlarda basın kartı sahiplerine, 'Şu avantajı sağladık.' demek mümkün değil. Basın mensuplarının konaklama, ulaşım ve haberleşme giderleri için anlaşmalar yapıyoruz. Netbook ve internet bağlantısı gibi girişimlerimiz oldu. Borajet, basın kartı sahiplerine yüzde 30 indirim sözü verdi ve uygulamaya koydu. Basın kartlı kişi sayısı arttığı için birtakım sorunlar ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

'HABER MERKEZİNİ 20 DİLE ÇIKARIYORUZ'

BYEGM Genel Müdürü Karakaya, kurum bünyesindeki haber merkezini genişleteceklerini de söyledi. Türkiye ve dünyada yayınlanan haberleri 15 dilde topladıklarını anlatan Karakaya, bunu 20 dile çıkaracaklarını vurguladı. İbranice, Ermeniçe ve Gürcüce gibi dillerdeki haberleri de toplayacaklarını belirten Murat Karakaya, "Dünyada, Türkiye ile ilgili gelişmeler anında bize geliyor ve ilgili makamlarla paylaşıyoruz. 20 dildeki orijinal haberleri Türkçe'ye tercüme ederek halkımızla da paylaşacağız. Hattî bu haberleri ücretsiz televizyonlarave gazetelere vereceğiz." dedi.

'TÜRKİYE BU COĞRAFYANIN EĞİTİM ÜSSÜ OLACAK'

Dünyada Türkçe yayın yapan medya kuruluşları olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Karakaya, Balkanlar ve Avrupa'daki basın yayın organlarına da el uzatacaklarını söyledi. Öncelikle Avrupa'da, ilk etapta da Almanya'daki Türkçe yayın yapan medya kuruluşlarıyla işbirliğine gireceklerinin altını çizen Karakaya, bu kuruluşların ihtiyaçlarını gidermeye çalışacaklarını kaydetti. Karakaya, Türkiye'nin bu coğrafyanın eğitim üssü olabileceğini aktardı. Türkiye'de yerleşik yabancı basın mensubu sayısında ciddi bir artış olduğuna da değinen Murat Karakaya, BYEGM olarak internet medyası üzerinde ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.