Siirt'te İlköğretim Haftası Coşku İle Kutlandı

Siirt'te, İlköğretim haftası nedeni ile okullarda çeşitli etkinlikler düzenlenirken, BDP'nin eğitimde çocukların okullara gönderilmemesi ile aldığı boykot kararının kentte etkili olmadığı bildirildi.

Okulların eğitim-öğretime başlamasıyla birlikte "İlköğretim Haftası" dolayısıyla 14-20 Eylül 2010 tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Eğitim haftası nedeniyle 09.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlanan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Eğitimin-öğretimin ilk günü okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanırken, saat 10.30'da Sancaklar İlköğretim Okulu'nda Siirt Valisi Musa Çolak, Siirt Emniyet Müdürü Recep Güven, Siirt İl Milli Eğitim Müdürü T. Fikret
Eteker, Garnizon Komutanı Ali Şahin İşleyen ve Kamu Kurum Müdürlerinin katılımı ile bir tören düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen törende, saygı duruşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Törene katılan Vali Musa Çolak bir konuşma yaparak Eğitimin önemini anlattı. Güçlü bir ülke olmanın yolunun eğitimden geçtiğini belirten Vali Çolak, "Geleceğimizin teminatı ve güvencesi olan sevgili çocuklarımızın, Türk eğitim sisteminin temel amaçları ve ilkeleri doğrultusunda her türlü
şiddet ve kötü alışkanlıktan uzak, sağlıklı güvenli ve çağın gereklerine uygun bir eğitim ortamında, kendilerine, ailelerine, topluma ve tüm insanlığa yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi devlet olarak en büyük amacımızdır. Çağdaş toplumlar eğitime büyük değer vermekte ve devlet bütçesinden en önemli harcama kalemlerini eğitime ayırmaktadırlar. Ülkemizde de genel bütçeden eğitime harcanan pay eskiye oranla son yıllarda büyük artış göstermiştir" dedi.
Amaçlarının okullaşma oranını yüzde 100'e yükseltmek olduğunu kaydeden Vali Çolak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Uluslararası arenada sözü dinlenir, güçlü ve müreffeh bir ülke olmanın yolu eğitime verilen değerden geçer. Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma amacımızın gerçekleşmesinin tek yolu eğitimdir. Ülkemizde olduğu gibi İlimizde de okullaşma oranlarının artırılması için olağanüstü çaba harcamaktayız. Ancak eğitimin kalitesinin artırılması ve okullaşma oranlarımızın okula gitmeyen tek bir fert kalmayıncaya kadar yürütülen bu çalışmaların artarak sürmesini istiyorum. İlimizde
İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 96'dır. İlimizin okullaşma oranının yüzde 100 olması vazgeçilmez hedefimizdir. 2 bin 182 derslikte yaklaşık 70 bin öğrencinin İlköğretimde eğitim göreceği İlimizde, derslik başına 32 öğrenci düşmesine karşılık, nüfus yoğunluğunun olduğu yerlere yeni derslikler yaptırıp bazı okullarımızda yaşanan yoğunluğu azaltma çabası içindeyiz. Esas amacımız, öğrencilerimizi geleceğe en güzel ve en donanımlı bir şekilde hazırlayıp, milletimizin hizmetine sunmaktır. İyi bir
nesil yetiştirmek okul-öğretmen, öğrenci ve veli dayanışması ile mümkündür. Bu nedenle devamlı olarak velilerimizin okullarımızı, öğretmenlerimizi ziyaret etmelerini istiyoruz. Öğrencilerimizin takipçisi olun, onlarla ilgilenin, çünkü eğitim ailede başlar, Okulda pekişir ve gelişir. İlimiz SBS ve ÖSS sınavlarında çok önemli bir başarı yakaladı, bu başarının artarak devam edeceğine, Siirt' in Ülkemizin en başarılı illeri arasına gireceğine olan inancım tamdır."

"BOYKOTA HİÇBİR OKUL UYMADI"
BDP'nin eğitimde aldığı boykot kararını İHA'ya değerlendiren İl Milli Eğitim Müdürü T. Fikret Eteker, "BDP'nin böyle bir karar alması çocuklarımızın eğitim ve öğretim hakkını kısıtlamak oluyor ki bununda hiç kimsenin hakkı yok. Biz çocuklarımızı en iyi düzeyde ve en kaliteli eğitim ve öğretim almaları için çaba sarf ediyoruz. Çocuğun eğitim hakkını elinden almak gibi bir düşüncenin hiç kimsenin paylaşmaması lazım ve bu düşünce olmamaları lazım. Siirt'te Boykot kararı uygulanmaması beni mutlu etti.
Sabahleyin bütün okullarımızı dolaştım. Hepsinde eğitim ve öğretim çalışmaları tamamlanmış, çocuklarımız eğitim ve öğretime başlamışlardır. Siirt'te boykot kararına hiçbir okulumuz uymamış ve kenar mahallelerdeki öğrencelerimiz bile okullarına gelerek derslerine girdiğini gördük. Çocuklarımıza yönelik herhangi bir tehdit haberini almadık henüz, yapılan gözaltılar ile ilgili henüz bize bir bilgi aktarılmadı. Ama eğitim normal seyrinde devam ediyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Siirt'te Emniyet Müdürlüğü'nün dün gece aldığı ihbar üzerine eş zamanlı düzenlediği 3 ayrı noktada boykot bildirileri dağıtmak üzere olan aralarında 1 BDP'li yönetici bulunan toplam 3 kişi gözaltına alınmıştı.