Ankara'da ateşkes için kritik zirve

Terör örgütü PKK'nın referandum öncesinde 20 Eylül'e kadar ilan ettiği tek taraflı ateşkesin sona ermesine bir...

Terör örgütü PKK'nın referandum öncesinde 20 Eylül'e kadar ilan ettiği tek taraflı ateşkesin sona ermesine bir gün kala Ankara olağanüstü bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yaptı. Güvenlik zirvesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın öğle saatlerinde İstanbul'dan Ankara'ya gelmesiyle başladı. Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan toplantı 2 saat 20 dakika sürdü. Toplantıyla ilgili yapılan açıklamada "genel güvenlik ve terörle mücadele değerlendirme toplantısı" yapıldığı belirtilerek, "Terörle mücadeledeki son gelişmelerin ele alınarak ülkemizin iç ve dış güvenlik konularının ayrıntılı olarak değerlendirildiği" belirtildi. Erdoğan, zirve sonrasında tekrar İstanbul'a döndü.

OLASI ADIMLAR
Toplantıda referandum sonrasında PKK'nın atabileceği adımlara yönelik istihbarat bilgilerinin değerlendirildiği de öğrenildi. PKK referandum öncesinde ilan ettiği tek taraflı ateşkesi bitirmek için takvim olarak bugünü vermişti. Zirvede Hakkâri'de yolcu taşıyan otobüse yönelik gerçekleştirilen ve dokuz vatandaşın öldüğü saldırıyla ilgili bilgiler de masaya yatırıldı. Bu kapsamda PKK içinde liderlik çatışması yaşandığı değerlendirmesi yapıldı.

2 SAAT 20 DAKİKA
Saat 13.40'da başlayan zirveye, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile Emniyet genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal katıldı. Toplantıda yurtdışında bulunan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yerine yardımcısı Afet Güneş de hazır bulundu. Son güvenlik zirvesi yine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 2 Haziran'da, İskenderun'da meydana gelen saldırı ve İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine saldırmasının üzerine yapılmıştı. Yine artan terör olayları üzerine 21 Haziran'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Çankaya'da bir güvenlik zirvesi toplamıştı.