"Sıfır faizli hayvancılık kredisinden Sivas aslan payını almalı"

Bakanlar Kurulu kararıyla hayvancılığın desteklenmesi amacıyla çıkarılan sıfır faizli hayvancılık kredisi üreticilere anlatıldı. Tarım ve Köy İşleri B

Bakanlar Kurulu kararıyla hayvancılığın desteklenmesi amacıyla çıkarılan sıfır faizli hayvancılık kredisi üreticilere anlatıldı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir destekleme yapıldığını belirterek, Sivaslı üreticilerin bu kredilerden aslan payını alması gerektiğini söyledi.

Hayvancılığın canlandırılması amacıyla hükümet nezdinde alınan tedbirler uygulamaya konuldu. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere hayvancılık üzerine yatırım yapmak isteyen üreticilerin sıfır faizli kredilerle desteklenmesine karar verildi. Üreticiler, kredilerden Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden faydalanacak.

Üreticilerin kredilerden nasıl ve ne şekilde faydalanacakları konusunda Sivas Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda toplantı yapıldı. Çiftçilerin ayakta kaldığı toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, üreticileri bilgilendirdi. Dünyada üç konuda çetin mücadelelerin olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, bu konuların enerji, su ve gıda olduğunu vurguladı. Hayvancılığın gerilediği yönündeki eleştirilere en güzel cevabın, hükümetin aldığı sıfır faizli kredi desteği olacağını ifade eden Mirmahmutoğulları, çiftçilerden ellerini çabuk tutmalarını istedi.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar gereği, yatırım kredilerinde 7 milyon 500 bin, iletme kredilerinde (sığır besiciliği) ise 3 milyon lira sıfır faizli kredi verileceğini kaydetti. Kredilerin dağıtımından sonra ülkede hayvancılığın canlanacağını ifade eden Mirmahmutoğulları, 2 milyon baş damızlık koyun ve keçi, 100 bin baş sığır ve manda, 600 bin baş da besi sığırı artışı olacağını kaydetti. Alınan kredilerin 7 yıl sonra faizsiz şekilde geri ödeneceğini belirten Mirmahmutoğulları, "Sivas'ın ekolojisi hayvancılığa çok uygun. Bu nedenle Sivaslılar, sıfır faizli kredilerden aslan payını almalıdır. Elinizi çabuk tutun." dedi.

Sıfır faizli kredilerin ülkede 34 bin kişilik istihdam da sağlayacağını ifade eden Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Sivaslılara vebal atarak sözlerini tamamladı. Mirmahmutoğulları, "Sıfır faizli kredilerden Sivaslı üreticiler aslan payını almazsa vebal onlarındır." ifadesini kullandı.

Kredi bilgilendirme toplantısında Sivas Valisi Ali Kolat, AK Parti Sivas milletvekilleri Mustafa Açıkalın ve Selami Uzun, Ziraat Bankası uzmanları ve çiftçiler hazır bulundu.