Tarihi ayin gerçekleşti

95 yıl aradan sonra ibadete açılan Akdamar Kilisesi'nde tarihi ayin gerçekleşti.

Tarihi ayin gerçekleşti
Akdamar Kilisesi'nde saat 11.00'de başlayan ayin, yaklaşık 2 saat sürdü. Saat 11:00'de hoparlörden verilen çan sesi ile kilise önünde toplanan din adamları, ayini başlatmak üzere kiliseye girdi. İç mekan darlığından dolayı sadece 50 protokol üyesi içeri alınabildi. Basın mensupları içeri alınmadı. Dışarıda bekleyen konuklar için kilisenin Güney ve Batı cephesine iki ayrı dev ekran kuruldu.

Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti.

Ayine, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, Ermeni cemaati üyeleri ile Almanya, Fransa ve Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile ABD'den gelen devlet temsilcileri katıldı. Ayin dolayısıyla şimdiye kadar 3 bin 500 kişi adaya geldi.

''TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ VE HÜKÜMETİNE MÜTEŞEKKİRİZ''
Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan, Akdamar Kilisesi'ndeki ayinde, ''Bizim için önemli olan, müze statüsünde korunan kilise binasının gelecek nesillere aktarılmasıdır. Çünkü bir sanat değeri olan kilise bir kültür abidesidir ve bu nedenle insanlık onun ortak sahibidir'' dedi.