Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Referandum Değerlendirmesi (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanamaması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Benim bilgimin dışında hangi gerekçeden olduğunu bilemediğim bir gerekçeyle gidiliyor ve orada adresimin değiştirildiğine dair tutanak tutuluyor ve kaydım siliniyor" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanamaması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Benim bilgimin dışında hangi gerekçeden olduğunu bilemediğim bir gerekçeyle gidiliyor ve orada adresimin değiştirildiğine dair tutanak tutuluyor ve kaydım siliniyor" dedi.
Halk oylaması sonuçlarına ilişkin parti genel merkezi'nde açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Bir gazetecinin "Sonuçlara bakarak CHP'yi başarılı görüyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Sonucu yüzde 42'lik bir sonuç bizim açımızdan güzel bir sonuç. Elbette ki referandumun 'Hayır' oyuyla sonuçlanmasını isterdik ama sonuçta, kampanyada yaptığımız çabaları hepiniz biliyorsunuz, gösterdiğimiz çabalara yakından tanık oldunuz. Elimizden gelen çabayı gösterdik ama halkın iradesine hepimiz saygı göstereceğiz. Ama bu şu anlama gelmesin. Biz bundan sonra da çalışmalarımızı aynı
kararlılıkla sürdüreceğiz. CHP sadece 'hayır' oyunu kullanan parti değil, başka partiler de 'hayır' oyu kullandı. 'Evet' oyu kullanan sadece AKP değil, diğer partiler de kullandı. 'Evet' ve 'Hayır' oyu kullanan farklı partiler vardı. Dolayısıyla bunu bir partinin başarısı veya başarısızlığı olarak ortaya koymanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Ama biz bu süreçte gerçekten olağanüstü çaba gösterdik, bundan sonraki süreçte de zaten seçim sürecine giriyoruz, aynı çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
"Oy kullanamaması" ile ilgili bir soru üzerinde Kılıçdaroğlu, kendisinin siyasete atılırken halka hiç bir zaman yalan söylemeyeceğime söz verdiğini hatırlatarak, "Bugün partimizden bir açıklama yapıldı. Benim, İstanbul Anakent Belediyesi için İstanbul'da kaydım vardı. İstanbul'da kaydımın olduğunu ben de biliyordum, orada oyumu kullanmıştım ama benim bilgimin dışında hangi gerekçeden olduğunu bilemediğim bir gerekçeyle gidiliyor ve orada adresimin değiştirildiğine dair tutanak tutuluyor ve kaydım
siliniyor. Ve ben bunu çok sonra öğreniyorum. Oysa ben de her yurttaş gibi kaydımın olduğunu gidip oy kullanacağımı düşünüyordum. Elbetteki böyle bir tablonun ortaya çıkması doğru değildir, güzel bir tablo değildir, bu konuda eğer gerçekten partili arkadaşlarımı üzdüysem, buradan da özür dilerim ama şunu açık yüreklilikle söyleyeyim, bizim de çalışmamız gerekti. Özellikle benim çalışmam lazımdı. Ama bu yoğun trafik içerisinde seçmen kütüklerine bakamadım. Ben de nüfus cüzdanımla gidip oy kullanacağımı
düşünüyordum ona göre hareket ettim" diye konuştu.
"Oyunuzu kullanamayacağınızı ne zaman öğrendiniz" şeklindeki başka bir soruya ise Kılıçdaroğlu, "Son iki günde öğrendim'' yanıtını verdi.
"YSK ile görüştünüz mü?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarım bazı temaslarda bulundular ancak kütükler kapatıldığı için herhangi bir işlem yapılamayacağını bildirdiler" dedi.
MHP'nin güçlü olduğu illerde "Hayır" sonucunun çıkmadığı MHP'nin kampanyaya yeterince katkı sağladığını düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruyada Kılıçdaroğlu, bir başka siyasi parti ile ilgili yorum yapmanın doğru olmayacağını ifade etti.
"CHP olarak biz AK Parti dahil bütün siyasi partilerden daha yoğun çalışma sergiledik. Bunu kamuoyu da biliyor. Hiç bir siyasi parti 70 ile ve 200'ü aşkın ilçeye gitmedi ama biz gittik" diye konuşan Kılıçdaroğlu, bir başka gazetecinin ''Siz açıklama yapmadan önce, fısıltı gazetesi işlemeye başladı, 'Kemal Bey istifa edecek, MYK üyeleri ikna etmeye çalışıyor' söylentisi yayıldı, buna bir cevap vermek ister misiniz?'' sorusu üzerine, "Yok arkadaşlar öyle bir şey. Yoldaydım, MYK'da arkadaşlar toplansın, ben
de gelince bir basın toplantısı yapacağım, bana da bir taslak metin hazırlanırsa onu da gözden geçiririm demiştim, olay bu" şeklinde konuştu.
Bir erken seçim beklentisi olup olmadığına ilişkin, bir soruyu da Kılıçdaroğlu, "O konuda kararı AK Parti verecek. Parlamentoda sayısal olarak onların çoğunluğu var, erken seçim olursa biz erken seçime de hazırız tabii" diye konuştu.
"Başbakan yeni bir anayasanın işaretini de verdi, 'uzlaşma' diyor, böyle bir sürece katkı verir misiniz?" sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Eğer uzlaşma kültürü gelişirse sayın Başbakan da dayatmadan vazgeçerse, elbette biz de katkı veririz" dedi.
"Hayır oylarının oranını kişisel başarı ya da başarısızlık olarak değerlendirip değerlendirmediğine" ilişkin soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "Referandum sürecinden önce de sonra da bunun CHP için bir başarı yada başarısızlık olacağı şeklinde bir yorum yapmadım, bundan da özenle kaçındım. Hatta şunu söyledim. 'Hayır' çıksa da bunu CHP açısından başarı olarak görmeyeceğiz, sonuçta yurttaşlarımızın tercihidir' Bu bir siyasi seçim değil, halk oylaması ama bu halk oylaması gerçekten objektif yapıldı mı? Hayır.
Toplumun büyük kısmı baskı altına alındı. Tarafsız kalanlar ciddi baskı altına alındı. Başbakan ve bakanlar ciddi baskılar yaptı, bunların hepsini biliyoruz. Ama sonuçta, biz yüzde 42 'Hayır' oyu alınmasında büyük katkı sağladık" diye konuştu.
Oy kullanamaması ile ilgili ''kimin sorumlu'' olduğu yönündeki bir soruya ilişkin Kılıçdaroğlu, "Ben kimseyi sorumlu tutmak istemiyorum. Bir yurttaş olarak benim bakmam gerekiyordu ama yoğun tempo içerisinde bakma şansım olmadı. Ben nasıl olsa bir yerde kaydım var... Ama bu isimler benim iradem dışında siliniyor bana bilgi dahi verilmiyor. Bu benim demokrasi açısından da doğru bulmadığım bir tablo. Ama bu tabloyla karşı karşıya kaldık" dedi.
Bir gazetecinin seçmen kaydını kontrol etme gereği duyup duymadığına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Kontrol gereği duymadım. Böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı düşünmüyordum" dedi. Seçmen kaydının bilinçli olarak silinip silinmediği yönündeki bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "Bu konuda zaten açıklama yaptık. Oraya giden polis arkadaşlar kimin talimatıyla gitti, buyurun araştırın. Orada kaydım siliniyor, bana bilgi verilmiyor. Muhtarın haberi yok. Nasıl oluyor bu tablo" şeklinde konuştu.
"Referandum sonucuna baktığınızda Türkiye'yi nasıl günler bekliyor" yönündeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Süreci hemen çok karamsar bir hava içinde değerlendirmek istemiyorum. Çünkü sayın Başbakan daha önce de, seçimlerden sonra bugün yaptığı bir konuşmanın benzerini yapmıştı. Herkese çiçekler dağıtmıştı fakat daha sonra çok baskıcı bir sürecin içine girdik. Bugün sayın başbakan olumlu mesajlar verdi, ilk yerel seçimlerden sonra verdiği mesajdan sonra içine girdiği tutumdan vazgeçer. Uzlaşmacı bir tavır sergilerse bundan memnun oluruz. Yeni anayasa diyor ama 2012'den sonra diyor. İsteğimiz, baskının egemen
olmadığı bir toplumu oluşturmaktır. Bu konuda önümüzdeki günlerde daha net tutumlar bekleyeceğiz Hükümetten"
Başbakan Erdoğan'ın türban konusunun çözümüne ilişkin eğer samimilerse 13 Eylül sabahı gelin beraber hareket edelim yönündeki sözlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "O soruya yanıt verdim daha önce. Televizyon ekranlarında da yanıt verdim. Önce sayın Başbakanın benden özür dilemesini ve bana oy veren seçmenlerimden özür dilemesini istedim ve açık yüreklilikle şunu söyledim, bana parlamentoda bir gıdım su vermeyiz diye açıklama yapan sayın Başbakan'ın benden ve seçmenlerimden özür dilemediği sürece
bizim onunla aynı masaya oturma şansımız olmayacaktır" dedi,
13 Eylül'de CHP yönetiminde değişiklik olacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerinede Kılıçdaroğlu, "Hayır biz yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz, elde ettiğimiz sonuçlar bizim açımızdan çok yeterli olmasa bile kendimiz için olumlu görüyoruz" dedi.
(TB-MFK-Y)