Kur'an-ı Kerim Yakma Eylemine Lübnanlılardan Kınama

Florida'daki kilisede 11 Eylül saldırılarının 9. yıldönümünde Kur'an-ı Kerim yakılması eylemine, Lübnan'daki Müslüman ve Hıristiyanlardan kınama geldi.

11 Eylül'de Florida'daki Dove World Outreach Center Kilisesi tarafından gerçekleştirilecek olan Kur'an-ı Kerim yakma eylemi, tüm dünyada farklı dine mensup kurum ve kişiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yoğun tepkiler nedeniyle eylemi düzenleyecek olan ABD'li rahip Terry Jones, eylemin iptal edildiğini duyurdu.
Kur'an yakma eylemi, karışık dini yapıya sahip Lübnan'da da büyük tepkiyle karşılandı. Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan Lübnan'daki dini mahkeme Dar'ül Fetva şeyhi Zekeriya El Gandur, Kur'an-ı Kerim'in Allah'ın nizamını, adaleti, birliği, sevgiyi ve kardeşliği temsil ettiğini söyledi. Kur'an-ı Kerim'in muhaliflerinin ve düşmanlarının haklarına da saygı gösterdiğini ifade eden Şeyh El Gandur, "Müslümanların en üst seviyede ve büyük çapta İslam konferansları düzenleyerek bu komploya karşı
duracağını umuyoruz. Kur'an-ı Kerim'in yakılacağı gün Yahudilerle iş yapan bütün şirketlerin boykot edilmesini, İslami ülkelerdeki Yahudi elçiliklerin kapatılmasını ve o günün Allah'a, peygambere ve Müslümanlara karşı başlatılan savaş ilan edilmesini bekliyoruz. Keşke insanlar Allah'ın gazabından ve felaketten önce uyansalar" dedi.
Müslüman ve Hıristiyan Lübnanlılar bu eylemi kınadıklarını belirttiler. Abdülrahim Rüşdi isimli bir Müslüman, "Kur'an-ı Kerim'i korumamız gerektiğini düşünmüyorum, çünkü Kur'an kendini koruyacaktır. Kendimizi bu tarz eylemlerden veya insanlardan savunmamız gerektiğini de düşünmüyorum. Biz inancımızı ve dinimizi biliyoruz, bu yeter de artar. Bu insanları toplumdan dışlamamız gerekiyor" diye konuştu.
Rabie Macit isimli bir başka Müslüman ise, bu eylemin çok kötü ve tehlikeli bir şey olduğunu söyleyerek, "Bunu protesto etmeyi düşünüyoruz" dedi. Joulian Bachour isimli bir Hıristiyan da, 11 Eylül saldırılarını Müslümanların değil, teröristlerin gerçekleştirdiğini belirterek, bunu Müslümanların yaptığını düşünen kiliselerin yalan söylediklerini söyledi. Cristina Khsoub isimli Hıristiyan, "Ben Müslüman değil Hıristiyan'ım ve Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını kınıyorum. Bu yapılmamalı, buna karşıyım" derken,
Süleyman Shaaya isimli bir başka Hıristiyan ise, "İster Kur'an, ister İncil olsun bu yasaklanmıştır. Bunlar Allah'tan gelmiştir, kutsaldır ve kimseye bunlara saldırma izni verilmemiştir" diye konuştu.
Ali Abdullah Srour isimli bir Beyrutlu Müslüman, "İnsanlar harekete geçmelidir. Direnişten ve halk hareketinden sorumlu liderler taraftarlarını uyandırmalılar ve ABD'de olanlara karşı protesto gösterileri düzenlemelilerdir" şeklinde konuştu.
Florida'daki Dove World Outreach Center Kilisesi Papazı Terry Jones, Amerikalı yetkililerin ve dünya kamuoyunun uyarılarına rağmen bu eylemi yerine getireceğine dair yemin etmişti. Tüm dünyadan büyük tepkiler alan Jones, yaptığı açıklamayla Kur'an yakma eylemini iptal ettiklerini duyurdu. Jones, koşul olarak yıkılan Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında inşa edilecek olan İslam kültür merkezinin başka yere taşınmasını koydu.