Bdp Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Tunceli'de

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş

Tunceli'de düzenlenen mitingde, "Referandumu boykot, Dersim parlamentosu, Zazaca'nın ikinci resmi dil olmasını isteyenlerin tavrı olacak. Dersim tarihte olduğu gibi yeniden kendi kendini yönetecek" dedi.
BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak ile Tunceli'de Kışla Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan Selahattin Demirtaş önce alanda bulunan ve 1938 Dersim İsyanı önderi olan Seyit Rıza heykeline çiçek koydu. İlk konuşmayı yapan Demirtaş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a seslenerek, "Bu halkın yiğit evlatları 12 eylül zindanlarında Kenan Evren'in işkence tezgahlarından geçerken sen neredeydin şimdi 12 eylülden hesap soracağım diyorsun?" dedi. Boykotun şimdiye kadar kendilerine karşı olan her şeyin reddi olacağını
belirten Demirtaş, "Biz artık Özerk Dersim Yönetimi istiyoruz, biz artık özerk Dersim Parlamentosu istiyoruz, biz artık kendi coğrafyamızda, bölge meclislerinde Zazaca'nın ikinci resmi dil olarak bu topraklarda hayat bulmasını istiyoruz diyenlerin sesi olacak boykot. Şimdiden özerk Dersim'e açılan yollar sizlere de bütün halkımıza da hayırlı uğurlu olsun. Çünkü biz inanıyoruz ki bu ülkeye özerk yönetimler gelecek ve Dersim tarihte olduğu gibi yine kendi kendini yönetecek. Yine kendi iradesiyle Dersim
Cumhuriyeti budur diyecek" dedi.
Orman yangınlarına da değinen Demirtaş, Tunceli Valisi'ne "Bu orman yangınlarını izlemeyi bırakıp gereğini yapın" çağrısı yaptı.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın genel af tartışmalarında Kılıçdaroğlu'na "Sana bir gıdım su bile yok" açıklamasına Kerbela çocuklarının bunun ne anlama geldiğini bildiklerini iddia ederek, "Ey Başbakan sen Kerbela'nın çocuklarına bir gıdım su bile yok diyorsan, o genel başkan da buna karşı sessiz kalıyorsa bizim sabrımız taşıyor. Biz bu inkar ve asimilasyon politikasını durduracağız" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Gülten Kışanak ise son zamanlarda Dersim üzerinden siyaset yapanları samimiyetsizlikle suçlayarak, "1 ekimden itibaren mecliste biz onların maskesini bir kez daha düşüreceğiz. Vereceğimiz ilk yasa teklifi Dersim adının iadesi olacak. Dersim belgelerini açıklayın, Seyit Rıza'nın mezarını bize verin diyeceğiz" dedi.