MHP Gebze eski ilçe başkanı Dede: Şehit kardeşim mezardan kalksa 'evet' der

MHP Gebze eski ilçe başkanı ve Güneydoğu'da şehit olan ilk Gebzeli olan Numan Dede'nin ağabeyi Abdurrahman Dede, anayasa değişikliğine destek verdiğin

MHP Gebze eski ilçe başkanı ve Güneydoğu'da şehit olan ilk Gebzeli olan Numan Dede'nin ağabeyi Abdurrahman Dede, anayasa değişikliğine destek verdiğini açıkladı. Dede, "Şehit kardeşim mezardan kalksa referandumda 'evet' der." dedi.

MHP'de uzun yıllar görev yaptıktan sonra istifa eden Gebze'nin ilk Güneydoğu şehidi Numan Dede'nin ağabeyi Abdurrahman Dede, referanduma 'evet' çağrısı yaptı. Kardeşi Numan Dede'yi 1989 yılında Silopi'de 21 yaşındayken çatışmada kaybeden Dede, referandumun bir fırsat olduğunu bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin asker tarafından kurulduğuna işaret eden Dede, "Cumhuriyeti askeri rejim kurdu. 60 darbesini asker yaptı ve ardından yasa hazırladı. 80 darbesini asker yaptı ve yine akabinde yasa hazırladı. Asker her darbe sonrası kendi kanununu hazırladı. Şimdi ilk kez sivillerin hazırladığı yasalar önümüze geliyor. Ben sivil bir vatandaş olarak ilk kez kendi Anayasamla ilgili karar vereceğim. Türkiye'de aklı başında olan herkes 'evet' demeli. O dönemleri bizzat yaşadım. 1982 yılında meta zoru yapılan referandum asla demokratik değildi. 1982 yılında Konya'da üniversite öğrencisiydim. Bizi evet demeye ikna etmeye çalışan ve sınıf arkadaşı sandığımız kişi seçim sonrası asker olduğu ortaya çıktı. İlk kez hür irademizle karar vereceğiz. Bana göre 12 Eylül'deki referandumun sonucu yüzde 99 evet çıkmalı" dedi.

2 BİN ASKER ORDUDAN ATILDI

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkıyla ilgili değişikliği değerlendiren Dede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bile bireysel olarak başvurulmasına rağmen Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvuru yapılamadığına dikkat çekerek, 'evet' kararının çıkmasından sonra herkese bu imkânın verileceğini söyledi. Dede, "Ama beni ilgilendiren en önemli nokta ordudan çeşitli sebeplerden ötürü atılan subayların haklarını araması için gerekli yasal zeminlerin hazırlanması. İrtica bahanesi adı altında 2 bin asker ordudan atıldı. Bunlar 'beni niye ordudan attınız' diye yargıya başvurup yasal hakkını arayacak. İşte bu en büyük özgürlük." dedi.

ŞEHİT AİLELERİ 'EVET' DİYECEK

MHP'den istifa süreciyle ilgili konuşmak istemeyen Dede şöyle konuşu; "O partiden istifa ettim ve ilişkimi kestim. Kim ne düşünüyor beni ilgilendirmez. Tamamen bağımı kestim. Ama bir şehit ailesi olarak söylüyorum. Bugün o şehitler mezardan kalksa 'evet' der. Şehit aileleri tamamen 'evet' diyecek. O şehitlere saygı duyanlarda 'evet' diyecek diye düşünüyorum. Bugün iletişim gelişti, basın yayın organları çok sesli oldu. Artık her şeyin farkındayız. Askerlerimizin nasıl ihmale kurban gittiğini görüyoruz. Heronların tespit ettiği PKK'lıları izleyen ve askerlerin şehit edilmesine göz yumanları hep birlikte gördük. Kardeşim kafasına aldığı tek kanas kurşunuyla şehit oldu. Artık biz bile o dönemi sorguluyoruz. Babam bile dava açmamızı istedi. Birileri yeni 12 Eylül'ler oluşturmak, yeni darbelerin zeminini hazırlamak, yeni kaos planlarını devreye sokmak için PKK'yı hortlatıyor." dedi.

ÖNEMLİ OLAN SURDA DELİK AÇMAK

Anayasa'da yapılan mevcut değişikliğin yeterli görülmemesiyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Dede, yıllardır birileri sivil Anayasa'yı dillendirmesine rağmen, değişim adımının atılmadığını söyledi. Dede sözlerini şöyle tamamladı; "Bence önemli olan surda bir delik açmak. İlk kez sivil bir Anayasa'yı oylayacağız. Referandum sürecini siyasi parti meselesine sokmak çok büyük yanlışlık. Bu mesele asla AK Parti veya CHP'nin veya başka bir partinin meselesi değildir. Bu mesele memleket meselesidir. Bakın ben hiçbir partiye üye değilim. Ama köylere kadar gidip referanduma 'evet' denmesi için insanlara çağrı yapıyorum. Çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillerimize kendi hazırladığımız Anayasa'yı sunacağız. Bu çok önemli bir duygu." dedi