Çekirdek hasadına gitti üreticiye vizyon anlattı

Bünyesinde Pegasus'un da bulunduğu, cirosu 1 milyar doları bulan Esas Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Ya...


Bünyesinde Pegasus'un da bulunduğu, cirosu 1 milyar doları bulan Esas Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, kuruyemiş yatırımları Peyman'ın Aksaray'daki ayçiçeği hasadına katıldı. Sabancı'nın, Esas Holding'in ana faaliyet alanları arasında gösterdiği kuruyemiş sektörünün Türkiye'deki büyüklüğü 3 milyar dolarlık hacime ulaştı.
Peyman'ın CEO'su Ayhan Güneş ve üreticilerle birlikte hasat şenliğine katılan Sabancı, "Ayçiçeği yüzünü güneşe döner. Biz sanayiciler de istihdama döneriz yüzümüzü. Ürününüz çok kıymetli. Kuruyemişte ürününüzü sağlıklı ambalajlara koyup ihraç etmek istiyoruz" dedi. 

Ayçekirdeği artık yemekte de kullanılıyor
Sinema sektörüne ilgisi bilinen Sabancı, "Herkes gibi bende Aşk-ı Memnu'yu, özellikle de Nebahat Çehre'yi izledim. Tabi ayçekirdeği yiyerek. Biz Türkler televizyon izlerken ayçekirdeği yiyoruz, ekmek başta olmak üzere artık hamur ve yemek işlerinde de kullanıyoruz. 200 bin tonluk rekolte Türkiye için az" dedi.
Çekirdeğin Türk halkının en çok sevdiği atıştırmalık ürün olduğunu anlatan Ayhan Güneş ise, "Kuruyemişte en büyük pay 700 milyon TL ile ayçekirdeğinde. Çitliyo markamızla ciromuz 50 milyon TL'yi buldu" dedi. 2011 yılında halka açmayı planladıklarını söyleyen Güneş, Eskişehir'de 12 milyon euro'ya mal olacak yeni bir tesisin temelini de attıklarını söyledi. Peyman'ın tüm ürün gruplarındaki cirosu ise 100 milyon doları buldu.

 

'Sinema koltuğu' hasadı sırada
Geçen günlerde 201 salonlu AFM sinemalarını Esas Holding bünyesine katan Sabancı, organize eğlence söktöründe de hızla büyüyeceklerinin işaretini verdi. Sektörle ilgisinin 'derin' olduğunu gösteren Sabancı, şu tespiti yaptı: "Sinema bir perakende işidir. Her koltuğu bir kar hücresi gibi düşünüp pazarlamanız lazım."
Sabancı'nın geleceğin sektörü olarak gördüğü bir diğer alan ise gayrimenkul. Buradaki vizyonu ise Esas Holding Şirket Ortağı (Gayrimenkul ve İnşaat) Kazım Köseoğlu şu sözlerle aktarıyor: "Emine Hanım yanında çalışanlara da gayrimenkul almalarını tavsiye ediyor. Özellikle yabancıya satışın koşulları hafifletildiğinde, Türkiye'de gayrimenkuller daha çok değer kazanacak."

 

'Uygun fiyat gelince...'
Esas Holding Holding'in kurucusu Şevket Sabancı dün borsada 70 milyon 875 bin TL'lik Sabancı Holding hissesi sattı. Satışın, hızlı büyüyen Esas Holding'in yeni bir şirket satın alma planıyla ilgisi olup olamayacağını sorduğumuz Emine Sabancı, "Bu çok küçük bir hisse satışıydı. Satıcı tarafında değiliz. Uygun fiyat geldiğinde her zaman değerlendirilebilir, bazen alınır, bazen satılır. Uygun fiyat geldi satıldı" dedi.
2 milyar 40 milyon TL sermayesi olan Sabancı Holding'de, satışa konu 10.5 milyon adetlik hissenin toplam sermaye içindeki payı yüzde 0.51'e denk geliyor.