Başsavcı Engin'den Öz'e yetki freni

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, milletvekilleri hakkında inceleme, soruşturma yapmak v...


İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, milletvekilleri hakkında inceleme, soruşturma yapmak ve fezleke düzenlemek yetkisinin bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya onun görevlendireceği Başsavcı Vekili'ne ait olduğunu belirterek, "Bu sebeplerle İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün herhangi bir milletvekili ve dolayısıyla Sayın Baykal hakkında inceleme, soruşturma yapması ve fezleke düzenlemesi söz konusu olamaz" diye konuştu.

'Yetki başsavcıda'
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeria Öz'ün, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında "Ergenekon soruşturması kapsamında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla ilgili soruşturma yaptığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Öz, önceki gün gazetecilere "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiasına ilişkin birçok kişi hakkında inceleme başlatıldığını söylemişti.  Savcı Zekeriya Öz,eski CHP lideri Deniz Baykal hakkında inceleme başlatıldığını ancak şu anda hazırlanmış bir fezleke olmadığını açıklamıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin,Başsavcı Engin ise, dün yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın 20.01.2006 tarihli "yasama dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili işlemler" başlıklı genelgesini hatırlattı. Genelge gereğince milletvekilleri hakkında inceleme, soruşturma yapmak ve fezleke düzenleme yetkisi ve görevinin bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya onun görevlendirdiği Başsavcı Vekili'ne ait bulunduğunu belirten Engin, "Bu sebeplerle adı geçen Cumhuriyet Savcısı'nın herhangi bir milletvekili ve dolayısıyla sayın Baykal hakkında inceleme, soruşturma yapması ve fezleke düzenlemesi söz konusu olamaz" diye konuştu.
CHP'li Hamzaçebi ve Ateş, olaya sert tepki gösterirken, Ak Partili Bodağ eleştirelere yanıt verdi:
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Sayın Savcıya şunu sormak isterim; 'Ergenekon davasının savcısıyım' diyen Sayın Başbakan hakkında acaba hangi işlemi yapmıştır? Erzincan Savcısını arayan Başbakan Yardımcısı Sayın Çiçek hakkında acaba bu savcı hangi işlemi yapmıştır? Cemil çiçek, doğrudan doğruya yargıya, savcının soruşturmasına müdahale etmiştir, siyasi baskı kurmak istemiştir. Yapılan, CHP'nin önceki genel başkanından önceki politikalar nedeniyle öç alma işlemidir. AKP, yargıyı ülkenin kurumlarını şekillendirmede bir sopa olarak kullanılmak istenmektedir. Türkiye adım adım AKP tarafından faşizme götürülmek istenmektedir.
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş: Öz, kendine özgü bir uygulama içerisinde. Bu, özel yetkili mahkemelerin Türkiye 'de sınır tanımaz yetki kullandığının bir göstergesi. Demokles'in kılıcı gibi her olayda Öz devreye sokuluyor. AKP iktidarına kim kafa tutuyorsa  Öz sopası başında sallandırılıyor. Anayasa görüşmeleri sırasında Sayın Baykal, Sayın Seyfi Oktay ile bilgi alışverişinde bulunmuş. Bunun için açılan bir soruşturma, çok saçma bir olay.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: CHP her konuyu çarpıtmakta çok mahir davranıyor. Hukuk devletlerinde Cumhuriyet savcıları var. Vazifeleri, suç isnatlarını, iddialarını takip etmektir. Görevini yapan kişilerle ilgili  'niye bunu böyle yapıyorsunuz ' diye ithamda bulunmak doğru olmaz. Sayın Baykal ile ilgili bir çalışma var mı, yok mu onu da bilmiyoruz. Bunu basın yazıyor. Çalışma varsa, onun muhtevasına da vakıf değiliz. Eğer varsa ortaya çıktığında bir değerlendirme yapılabilir.

 

Baykal'dan Işık yorumu: Dik bir duruş
Antalya Manavgat Oymapınar'daki baraj gölünde torunuyla yüzen CHP eski  Genel Başkanı Deniz Baykal, Org. Atilla Işık'ın emekliliğini istemesini, "Gerçekten toplumumuza büyük, olumlu yansıması olacak saygın bir davranış sergilemiştir.
Dik bir duruş, saygıdeğer bir duruştur, hiç şüphe yok" diye değerlendirdi.