SDÜ ve EKODOSD Azap Gölü'nü kurtarmak için çalışma başlattı

Aydın'ın Söke ilçesi sınırlarında bulunan Azap gölünde tam anlamıyla tehlike çanları çalmaya başladı. Suyu azalan göldeki ekolojik denge bozuluyor, ca

Aydın'ın Söke ilçesi sınırlarında bulunan Azap gölünde tam anlamıyla tehlike çanları çalmaya başladı. Suyu azalan göldeki ekolojik denge bozuluyor, canlılar ölüyor.

Aydın Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Azap Gölü'nde, geçtiğimiz günlerde toplu balık ve kuş ölümleri görülmüş ve gölün ekolojisinde bozulmalar meydana gelmişti. Bu gelişmelerin ardından Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da çevrecilerle birlikte gölde incelemeler yaptı. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, sorumluluk bilinci ile hareket ederek bu coğrafyanın kurtarılması ve korunmasıyla ilgili ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını vurguladı. Rektör Baydar, "Sulak alanların kurtarılması ve korunmasına yönelik çalışmalarımızı 2007'den bu yana EKODOSD derneği ile birlikte yürütüyoruz. 2007 yılında da EKODOSD'la birlikte, Azap Gölü ekolojisiyle ilgili bir rapor hazırlamıştık. Ne yazık ki, bugün geldiğimizde gölde yaşanan olumsuzlukları gördük, birçok canlının ölümüne ve gölün durumuna üzüldük. Neler yapılabilir diye, önümüzdeki günlerde SDÜ'den ekip arkadaşlarımızla birlikte burada bir değerlendirme yapacağız. Eko sistemi ve sulak alanları bu coğrafyanın en büyük zenginliği olarak korumak zorundayız. Bunları kuruttuğumuz ve yok ettiğimiz andan itibaren, aslında kendi geleceğimizi yok ediyoruz." diye konuştu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Azap Gölü'nün bulunmuş olduğu coğrafyaya hayat veren, bölgenin iklimini düzenleyen çok önemli bir sulak alan olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Göl, yöre insanının yararlanmasının yanı sıra, çok önemli kuş türlerine ve bölgedeki yaban hayatına önemli katkı yapmaktadır. Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı kirliliğin yanı sıra, göl etrafındaki tarım arazilerinde kullanılarak, gelişigüzel doğaya atılan kutulardaki kimyasal bileşikler, suya ve toprağa karışmaktadır. Bunun sonucunda da göl eko sistemi derin yara almakta ve buradaki canlıların yaşamlarını yitirmesine neden olmaktadır. Bu konuda bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarını ilgili kurumlarla birlikte yapacağız. SDÜ'nin Azap Gölü'nde yapacak olduğu çalışmayı ve bilimsel desteği çok önemli buluyoruz. Sayın BAYDAR'ın sulak alanlarımızla ilgili hassasiyeti ve katkıları nedeniyle teşekkür ediyoruz."