Mhpliler Hayır Turunda

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Münir Kutluata MYK üyeleriyle birlikte Demiryol-İş Sendikasında Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri ile biraya geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Münir Kutluata, MYK üyeleri Kadir Boy, Enver Toçoğlu, MHP İl Başkanı Mehmet Erdoğan, Adapazarı İlçe Başkanı Ömür Çakar'dan oluşan MHP heyeti 12 Eylül referandumu anlatmak üzere Demiryol-İş Sendikasını ziyaret etti. MHP heyetini Türk-İş il Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Başkanı Cemal Yaman, Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri karşıladı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Türk-İş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, çalışma hayatının sorunlarını anlattı. Yaman, "Ülkemizde en büyük sorun işsizlik ve yoksulluk. Resmi rakamlara göre ülkedeki işsizlik yüzde 14, gayri resmi rakamlara göre ise yüzde 20 civarında" dedi.
Ülkenin diğer bir sorunun ise son günlerde artarak devam eden terör olayları olduğunu kaydeden Yaman,"Askerler ve polislerimiz terör saldırılarında şehit oluyor. Birileri çıkıyor bizim bayrağımız varken bayrak asmaya çalışıyor. Biz tek bayrak tek devletiz" diye konuştu.
Çalışma hayatının sorularının çözümünün, sendikaların demokrasi mücadelesi içinde olması gerektiğini belirten Yaman, "Sendikaların demokraside söz sahibi olması kamu işçilerinin varlığı sayesindedir. Bugün kamuda yaşanan özelleştirmeler sendikaların gelecekte böyle giderse demokrasi içinde olmamaları anlamına geliyor. Kamu hizmet alımı yaparak ikramiyesi olmayan, sosyal hayatı ve iş güvencesi olmayan işçilerin çalıştırılmasıyla karşı karşıyadır" dedi.
Türkiye'de diğer bir sorununun kayıt dışılık olduğunu ifade eden Yaman, "Bu vahim bir tablodur. Hizmet alımı ve kayıt dışı konusunda büyük artış var. Adapazarı son günlerde tekstil alanında bir yatırım merkezi oldu. Biz bu alanda kurs adı altında çoğu bayan işçilerin 300 TL maaşla 12 saatten fazla çalıştırıldığını duyuyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. İnsanların emeklerinin ve haklarının gasp edildiği özelleştirme uygulamaları devam etmektedir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz. Bize ödenen 4 adet ikramiyeden bir tanesinin gasp edilmek üzere olduğunu buradan herkese söylemek istiyorum. Şeker Fabrikası bu şehir için önemlidir" diye konuştu.
TÜVASAŞ'ın bir takım uygulamalar nedeniyle kapatılma ile karşı karşıya olduğunu iddia eden Yaman "TÜVASAŞ'ın ipi çekilmek üzeredir. 60 kişi alınacaktı, durduruldu. Karar iptal oldu. Fabrikamızdan 70 kişi emekli olurken, çalışan sayısı 770'e düştü. Düne kadar bu fabrikada 3 bin kişi çalışıyordu. Fabrika içine bir fabrika kurdular. Güney Kore'ye vagon yapacaklardı. İstanbul Metrosuna Güney Kore'den gelen metronun yüzde 95'i yaptılar. Gerisi hazır geldi. TÜVASAŞ bu projeye yüzde 5 destek verdi. Yeni kurulan fabrikada ilk kurulduğunda 130 kişi çalışırken bugün 70 kişi çalışıyor. 450 adet vagonun yapılacağı Marmara Ray ihalesini bekliyorlar. Onların da tamamı Güney Kore'de üretilip yüzde 5'lik kısmını burada yapacaklarını biliyorum. Burada iş güvencesi yok. Şeker Fabrikasında kota sorunu aşılmalı. 17 Ağustos Depreminin yıl dönümü geliyor. Bizim 7 arkadaşımız öldü. Orta hasarlı binalar hala duruyor. Makyaj yapılıp öğrencilere kiralandı" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Münir Kutluata da çalışma hayatının sorunlarını yakından bildiğini ifade ederek, "Türkiye'de işsizlik oranı çok yüksek. İşsizlik kaygı verici noktada. İşsizlik rakamı yüzde 7'lerde. Ülkede yaşayan her 5 kişiden biri işsiz. Hizmet alımı, Taşeronlaştırma eskiden vardı, bugün de var. Terör konusuna gelince sürece bakarsak Türkiye'de toprak varlığı, bütünlük tartışılırsa, tartıştırılırsa, tartışmaya açılırsa bunların yaşanması kaçınılmazdır. Terör bundan cesaret alır. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanın söyledikleri ortada. Bu adamın söylediklerine değil, nerden ve kimden cesaret aldığına bakmak lazım. Bir açılım süreci başlattılar. Şimdi Anayasayı değiştirmeye çalışıyorlar .Çalışma hayatı ve sendikasızlaştırma ortada. İşsizlerin çok olduğu çalışanların işsizler tarafından tehdit edildiğini duyuyoruz. Kamuda işçi sayısı azaltılıyor. TEKEL işçilerinin yaşadıkları ortada. Havuza döküldüler, biber gazı yediler. Hükümetin yaptıkları ortada. Fındık politikası yok. TÜVASAŞ, Şeker Fabrikası ortada. Bunlara referandumda evet derseniz bu iktidarı durduramazsın" dedi.
MHP'liler daha sonra SESOB VE SATSO'yu ziyaret ettiler.