Bakan Çubukçu: Verilen birçok karardan dolayı hukuka inancımı kaybettiğim anlar çok oldu

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir hukukçu olarak verilen birçok karardan dolayı hukuka inancını kaybettiği anların çok olduğunu söyledi.

Refera

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir hukukçu olarak verilen birçok karardan dolayı hukuka inancını kaybettiği anların çok olduğunu söyledi.

Referanduma götürülen anayasa değişikliği paketini halka anlatmak üzere Kırklareli'nde bulunan Çubukçu, Paşa Cafe'de sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

"Türkiye kabuk değiştirirken her alanda demokratikleşme adımı atılırken yargının bu sürecin dışında kalması düşünülemez." diyen Çubukçu referanduma sunulan maddelerin tamamının daha fazla hak, özgürlük, demokrasi getirdiğini belirtti. Anayasa değişikliği sürecinin en tartışmalı düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi'nin yetkisi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumunda yaşandığını anlatan Çubukçu, muhalefetin bu konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü hatırlattı.

Söz konusu maddelerin Anayasa Mahkemesi tarafından adeta denetimden geçirildiğini vurgulayan Çubukçu şunları kaydetti: "Anayasa Mahkemesi kendilerine yönelik bu düzenlemenin ilgili kısımlarını iptal etti. Geri kalan kısmı referanduma gidiyor. Dolayısıyla muhalefetin 'bunlar kendilerine uygun bir anayasa mahkemesi oluşturmaya çalışıyor' ve 'kendi adamlarını Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yerleştirecekler' iddiası tamamen boş bir iddiadır. Diğer karartmaları gibi tipik bir karartmadır."

Yaptıkları her düzenlemenin muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü belirten Çubukçu, "Peki Anayasa Mahkemesi üzerinde bu denli baskı uygulayacak bir şeyi düzenliyoruz da mahkeme bunun farkına varamadı da muhalefet mi vardı?" diye sordu.

Çubukçu, sözlerine şöyle devam etti: "Çıkardığımız her düzenlemenin idari yargıya götürüldüğü bir siyasal süreç yaşadık. Bir hukukçu olarak doğrusunu isterseniz, verilen birçok karardan dolayı hem hukuk bilgim açısından hukuka inancımı kaybettiğim anlar çok oldu. Açık konuşuyorum, gerçekten hukuk devletinde hukukun üstünlüğüne inanan birisi olarak, bir toplumda belki de en fazla gerçekleştirmemiz gereken ve en düzgün işlemesi gereken şey adalettir. Adaletin karşılıksız kaldığı, toplum vicdanında karşılığını bulamadığı her karar maalesef adaleti gerçekleştirmeden çok uzaktır. En büyük karmaşa, en büyük isyan duygusu adaletsizlikler karşısında çıkar. Dolayısıyla bu toplum ve milletin adalete olan inancını ve güvenini yeniden tesis etmek zorundayız."

"12 EYLÜL ANAYASASI ÜZERİNDE EN KAPSAMLI DEĞİŞLİK YAPILIYOR"

Bu anayasanın değiştirilmesi gerektiği konusunda toplumsal bir mutabakatın olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 12 Eylül Anayasası üzerinde belki de en kapsamlı, en demokratik değişimi gerçekleştirmek için evet diyeceklerini kaydetti.

Şu ana kadar bu anayasa üzerinde yaklaşık 85 madde değiştiğini vurgulayan Çubukçu, "Belki de en köklü ve temel demokratik reformları gerçekleştirmesi açısından önemli bir dönüm noktası. Bu anayasa değişikliği ile her şeyden önce temel hak ve özgürlüklerin, insan haklarını anayasal zeminde güçlendirmesi çalışması var. Demokratik standartların yükseltilmesi çabası var. Hukuk devletinin, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığını güçlendirmesi var." şeklinde konuştu.

Çubukçu, iktidara geldikleri günden bu yana çok fazla paket geçtiğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "8 kez anayasa değişikliği yapıldı. Bunun yanı sıra Türkiye'nin kanunlarında anti demokratik bulduğumuz birçok madde değişti. Türk Ceza Kanunu'ndan Terörle Mücadele Yasası'na kadar birçok konuda önemli değişiklikler yapıldı ve ama hususlar var ki, Türkiye'de 30 yıldır bu anayasada hiçbir değişiklik yapılmadı. Bunlardan bir tanesi Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere sivil ve askeri yargı ile ilgili neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadı bugüne kadar. İşte bu pakette referanduma sunulan 26 maddenin tamamı daha fazla hak, daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi daha fazla yerine oturmuştur."

"ANAYASA MAHKEMESİ ÜZERİNDE TAHAKKÜM KURMA NİYETİNDE DEĞİLİZ"

Bu anaysa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi üzerinde bir tahakküm kurma niyetinde olmadıklarının altını çizen Bakan Çubukçu, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız, tarafsız demokratik bir mahkeme olmasını istediklerini kaydetti.

Çubukçu şunları söyledi: "Siyasal kaygılardan uzak ve verdiği kararların toplumun vicdanında karşılığı olsun istiyoruz. Hiçbir zaman adalet duygusundan uzaklaşacak gibi bir düşünce ile hareket etmedik ve etmeyeceğiz. Anayasa değişikliğinde anayasa mahkemesi aslında güçlendiriliyor. Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı getiriliyor. Bu ne demek ülkemizdeki iç hukuk açısında kendisine haksızlık yapıldığını düşünenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyordu. Bütün Avrupa Birliği ülkelerinde vatandaşların başvurabilecekleri bir mahkeme var. Her şeyden önce bizim ülkemizdeki Anayasa Mahkemesi'nin de böyle bir yetkisi olsun ki, en azından ülkemizde en fazla şikayet edilen ülkeler vs. bir kategoride bulunmayalım. Her şeyden önce bireysel başvuru hakkını Anayasa Mahkemesi'ne getirilmesiyle ülkemizdeki demokratik hak ihlallerini karşı mahkemelerde veya emniyette daha caydırıcı bir etki yapacağına inanıyorum."

Bu değişikliğe halkın sahip çıkacağına yürekten inandığını dile getiren Milli Eğitim Bakanı, "Sonuç olarak ekonomik kaygıların, kazanç ve beklentilerin dışında Türkiye'ye yakışan sivil bir demokratik bir anayasaya kısmen de olsa kavuşmak için bile bu anayasa değişikliği çok anlamlı ve önemlidir." dedi.

Çubukçu referandumda evet denilmesinin gerekçelerini şu şekilde sıraladı: "Kadınlarımız, çocuklarımız, özürlülerimiz, yaşlılarımız, şehitlerimiz, dul ve yetimlerimiz, gazilerimiz her alanda avantajlı olmalarını evet diyoruz. Ordudan atılan insanların mahkemelerde haklarını arayabilmelerine evet diyoruz. Mahkemelerin kendilerinin halkın iradesi ile seçilen hükümetlerin yerine koymamalarına evet diyoruz. Yargı bağımsızlığını güçlendirmeye ve yargı tarafsızlığını sağlamaya evet diyoruz."