Anadolu Buluşmalarında Kayseri'nin Risk Ve Fırsatları Masaya Yatırıldı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve İpek Medya Grubu'nun ortaklaşa düzenlediği, "Anadolu Buluşmaları Kayseri" toplantısı KAYSO Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Anadolu Buluşmalarında Kayseri'nin Risk Ve Fırsatları Masaya Yatırıldı
Toplantının açılış konuşması için ilk olarak kürsüye gelen İpek Medya Grubu Başkanı Fatih Karaca, İpek Medya grubu olarak Kayseri iş aleminin sorunlarını dinleyerek tüm kamuoyuna aktarmak üzere Anadolu Buluşmalarının üçüncüsünü Kayseri'de düzenlediklerini belirterek, toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, böyle bir toplantıyı Kayseri'de düzenlediklerinden dolayı İpek Medya Grubu'na teşekkür ederek sözlerine başladı.
Kayseri Sanayi Odası olarak her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme hedeflediklerini açıklayan Başkan Boydak, Kayserili işadamlarının vergi ödeme alışkanlığında çok ciddi gelişmeler olduğunu ifade ederek, tüm bu gelişmelerinde rakamlarla sabit olduğunu söyledi.
Kayseri'nin zenginleşmesi, vatandaşların refah seviyesinin yükselmesi için sanayi cephesinden mücadelelerini sürdürdüklerini, bu mücadelede en temel kaynaklarının ise insan kaynağı olduğunu ifade eden Başkan Boydak, Kayseri'nin çevresindeki 12 il ile birlikte bölgesel kalkınmaya çok ciddi katma değer sağladığını belirtti.
Kayseri'de vatandaşların gayri safi milli hasıladan aldığı payı 25 bin dolar seviyesine getirme hayali içerisinde olduklarını belirten Başkan Boydak, "Sadece sanayi ile değil, hizmetler, turizm, sağlık ve eğlence sektörü ile zenginliği tabana yayılmış bir Kayseri hayal ediyoruz. Bunun işaretlerini de görüyoruz. Gelecekten çok büyük ümidimiz var. Türkiye'mizin Avrupa'nın yıldızı bir ülke olacağından en ufak bir endişemiz yok. Kayserimizin de bizim hayalimizdeki rakamları çok rahat gerçekleştirecek bir potansiyele sahip olduğunu düşüyor, toplantının başarılı geçmesini diliyorum" dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, günümüze damgasını vuran en önemli olgunun değişim olgusu olduğunu ifade ederek, bu değişim ortamında her kesime çok büyük görevler düştüğünü, bu değişimin doğru ve zamanında algılanmaması halinde daha zor durumlarda kalınabileceğini belirterek, özellikle kamu yönetimi ve şehir yönetimi anlayışının bu değişime bir an önce ayak uydurması gerektiğini söyledi.
Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı' da değişim olgusuna vurgu yaparak, bu alanda en hızlı davranan kişi, kurum, kuruluş ya da ülkelerin rekabette ön sıralara çıkacağını söyledi.
Açılış konuşması için son olarak kürsüye gelen Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ise, sanayi ve ticaretin merkezi konumunda olan Kayseri'nin gelişen rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için, ileri teknoloji ve yüksek katma değer gücüne sahip bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından panel kısmına geçildi. Panelistlerden ilk olarak konuşma yapan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Üniversitelerin bulundukları şehir ve bölge ekonomisine yaptıkları katkılardan bahsetti. Prof. Dr. Özkanca, özellikle vakıf üniversitelerinin rekabete katkı sağlayacağını, rekabetinde beraberinde kaliteyi getireceğini ifade etti.
Bir diğer panelist KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOBİ'lere sundukları teşvik imkanlarından bahsederek, Türkiye'nin istenen büyüme hızına ulaşması için KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan ise, Kayseri'de sanayinin tabana yayılıyor olmasının sevindirici bir durum olduğunu belirterek, Kayseri' de 300 ayrı ürün üretildiğini, bu ürünlerin 200 firma tarafından 150 farklı ülkeye ihraç edildiğini açıkladı. Önümüzdeki ilk 5 yıl içerisinde ihracatı 5 milyar dolara çıkarma gayreti içerisinde olduklarını ifade den Meclis Başkanı Okandan, bu konuda Sanayi Odası olarak üyelerine her türlü desteği verdiklerini belirtti.
İlk 500 sıralamasında 14 Kayseri firması olduğunu, ikinci 500'e ise geçen yıla oranla daha fazla firma girmesini beklediklerini belirten Okandan, bu dönemde sıralamaya giren firmaların karlılıklarını artırmalarının Ar-Ge ve inovasyona verdikleri önemden kaynaklandığını söyledi.
Yeni teşvik sisteminin Kayseri açısından bir imkan olduğunu ve bu imkandan yararlanmaları konusunda işadamlarına çağrıda bulunan Okandan, teşvik sisteminde ki yatırım süresinin bir yıl daha uzatılması ile birlikte KOBİ'lerin bir takım borçlarının yeniden yapılandırılması durumunda düzenlemelerin yatırım ve istihdama katkı sağlayacağını belirtti.
Kayseri olarak her açıdan iyi bir konumda olduklarını, Kayseri' nin Avrupa, Orta Doğu ve Asya'da ki 1,5 milyar nüfusa ve buradaki 25 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılaya hitap ettiğini belirterek, Kayseri olarak buradan alınacak payın ekonomiye büyük katkıları olacağını sözlerine ekledi.
Zürich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, sigorta sektörü açısından Türkiye'yi ve dünyayı kıyaslayarak, Türkiye'nin sigorta sektörü açısından geleceğinin hayli parlak olduğunu söyledi.
Son olarak Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar, ekonomi haberciliği ve sanayicilerin iletişimi hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.