AK Parti Manisa Milletvekili Tanrıverdi: Üzümde kalite arttı, üreticinin yüzü güldü

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen çekirdeksiz kuru üzüm ilk ürün töreni Ticaret Borsası'nda yapıldı. Törene Manisa Valisi Celalettin Güvenç, AK Par

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen çekirdeksiz kuru üzüm ilk ürün töreni Ticaret Borsası'nda yapıldı. Törene Manisa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, AK Parti İl Başkanı Abdurrahim Arslan, Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, TZOB Başkan Yardımcısı Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, "2010 yılının ilk çekirdeksiz kuru üzümün satışını yapıyoruz. Üzüm inşallah her yıl olduğu gibi bu yılda vatandaşımıza, milletimize, ekonomimize ciddi katkıda bulunacaktır. Bu yıl azıyla çoğuyla tartışılan ürünün Avrupa'da, dünya'da ciddi krizlere rağmen herkes emeğinin karşılığını inşallah alacaktır." dedi. Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'den isteklerinin olduğunu dile getiren Koşar, ulusal üzüm konseyinin kurulmasını, stok müessesesinin oluşturulmasını ve lisanslı depoculukta adım atılmasını talep etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, yeni üzüm sezonunun bereketli olması ve üreticiler açısından kazançlı geçmesini dileyerek sözlerine başladı. Üzümün en doğal bir enerji kaynağı ve çok kıymetli bir ürün olduğunu belirten Tanrıverdi şöyle devam etti: "Üretici tüm emeğini, alınterini ortaya koyar ve bir yıllık geçimini üzümden temin eder. Üzüm üretimi konusunda gerek Tarım Bakanlığı, gerek ziraat odalarımız, gerek ticaret borsalarımız bu noktada işin önemine binaen el birliği yaparak kaliteli üretim için çiftçimize, üreticimize destek olmaktadır. Onun içindir ki üzümün kalitesi artmıştır, üreticimin de yüzü gülmektedir, ülkemize de önemli katkı sağlamaktadır. Bu konuda Tarım Bakanlığı'mızın projeler geliştirdiğini, desteklemeler yaptığını biliyoruz. Üreticinin daha bilinçli olması, kaliteyi arttırmak adına üreticilerimizi her alanda eğitimden geçirmektedir. Kaliteyi arttırmak adına damla sulama ve benzeri teknik sulamalar ortaya konmuş, bu projeleri Tarım Bakanlığımız, hükümetimiz desteklemiştir. Ayrıca makine ve techizat konusunda önemli destekler verilmiş, hatta yarısı hibe olarak verilmiştir. Ayrıca üreticinin ürettiği ürünün kalitesinin arttırılması için toprak analizleri yapılmaktadır."

Türkiye'de Tarım Sigortası Kanunu'nun ilk defa AK Parti hükümeti tarafından çıkarıldığını kaydeden Tanrıverdi, bu konuda eksiklerin olabileceğini ancak sosyal tarafların katkılarıyla, talepleriyle bunların giderilmesine açık olduklarını söyledi. Yine Lisanslı Depoculuk konusunda kanun çıkardıklarını hatırlatan Tanrıverdi, Alaşehir'de bu konuda CBÜ'nün bölüm açma hazırlığında olduğunu açıkladı. Soğuk hava depoculuğu iklimlendirme ile ilgili bölümün altyapısının tamamlandığını belirten Tanrıverdi, "İnanıyorum ki önümüzdeki eğitim sezonunda bu bölüm açılacak ve öğrencilerimiz eğitim ve öğretime başlayacaktır. Lisanslı depoculuk konusunda uzmanlaşmış, nitelikli elemanlar olacaklardır." dedi.

12 Eylül referandumuna değinen Tanrıverdi, "12 Eylül'de darbe anayasasını kaldıran, sivil anlayışı ortaya koyan tercihimizi yapacağız. Değişimden yana mı statükodan yana mı olduğumuzu ortaya koyacağız. Türkiye daha fazla demokrasiye hasret duymaktadır." diye konuştu.

Sezonun hayırlı olmasını temenni ederek, çiftçilere bol kazanç getirmesini dileyen Vali Celalettin Güvenç de şu görüşleri dile getirdi: "Bunun böyle olacağına da yürekten inanıyorum. İnşallah çiftçimizin takdir edecek düzeylerde yer bulacağını düşünüyorum. Gerek merkezi hükümet gerekse odaların bu konuda neler yaptığını görüyoruz. Türkiye insan kaynakları bakımından önemli bir potansiyele sahip. Her geçen gün çok daha bilinçli bir toplum haline geliyoruz. Bu bilinç tarımda da geçerlidir. Biraz daha birbirimizi anlamaya çalışırsak, iş yapma kültürünü geliştirirsek, birbirimizi kabullenirsek, hepimizin ortak paydasının Türkiye olduğunu bilirsek, birlikte çalışırsak pastayı daha çok büyüteceğimizi bilirsek üreticimizin de çiftçimizin de Manisamızın da önünün açık alacağına inanıyorum."

Daha sonra merkeze bağlı Çobanisa beldesinden üretici Cemil Dükenmez'in getirdiği sezonun ilk üzümü sembolik olarak açık arttırma usulüyle satıldı. 110 kilogram üzüm, 200 TL fiyat veren Ticaret Borsası tarafından satın alındı.