İki dal yüzünden savaş çıkıyordu

İsrail ve Lübnan askerlerinin dün sınır bölgesinde karşılıklı ateş açması sonucu 2 Lübnan askeri ve bir L...


İsrail ve Lübnan askerlerinin dün sınır bölgesinde karşılıklı ateş açması sonucu 2 Lübnan askeri ve bir Lübnanlı gazeteci öldü, İsrailli bir albay hayatını kaybederken, bir subay da ağır yaralandı. Daha dört yıl önce yüzlerce kişinin hayatı pahasına savaşan iki ülke arasındaki yeni çatışma bölgede tansiyonu yükseltirken, uluslararası camiadan taraflara itidal çağrıları yapılıyor. BM?Güvenlik Konseyi, çatışmalardan derin endişe duyduğunu bildirirken, ABD de tarafları azami itidale ve sukünete çağırdı. Avrupa Birliği (AB) de,  derhal ve eksiksiz soruşturma talebinde bulundu.
Sınırdaki gerilimin nasıl başladığı konusunda farklı açıklamalar geldi. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin, görüş açılarını kapattığı gerekçesiyle Lübnan topraklarındaki bir ağacı sökmeye çalıştığını, çatışmanın bu sırada çıktığını bildirdi. İsrail tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail askerlerinin kendi topraklarında rutin devriye görevindeyken Lübnan ateşine maruz kaldıkları ve karşılık verdikleri belirtildi.
AP ajansı da, sınırdan uzatılan bir vincin üzerinde duran İsrail askerinin Lübnan tarafındaki bir ağacı kesmeye çalıştığını görüntüledi. Çıkan çatışmada İsrail tank ateşi açtı ve bir İsrail helikopteri Lübnan'ın Adeyse köyündeki ordu mevzisine füze atarak bir zırhlı askeri aracı tahrip etti. Olayda, 2 Lübnan askeri ve bir Lübnanlı gazeteci ölürken, Hizbullah'ın yayın organı El Manar televizyonu, üst düzey bir İsrail subayının da hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ordusu da bir albayın öldüğünü doğruladı. Çatışmanın ardından iki ordu tarafından yapılan ateşkes çağrılarından sonra sağlık ekipleri olay yerine gitti.

'Sonuçlarına katlanırsınız'
BM Barış Gücü UNIFIL, Lübnan ve İsrail güçlerine maksimum itidal çağrısında bulundu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, şiddet olaylarının devam etmesi halinde Lübnan'ın bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsrail, bu ciddi olaydan Lübnan hükümetinin sorumlu olduğunu düşünüyor" denildi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ise, orduya, "Sonucu ne olursa olsun İsrail saldırılarına karşı koyulması" talimatı verdi. Süleyman, İsrail'in,  2006'daki savaştan sonra ilan edilen ateşkes koşullarını ihlal etiğini söyledi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri de, Lübnan'ın egemenliğinin ihlal edildiğini belirterek, "İsrail'in saldırganlığını" kınadı. Bu arada, Mısır, Suriye ve Ürdün Lübnan'a destek verdi.

Yeni savaş uyarısı
İsrail ile Lübnan'daki İran yanlısı Şii Hizbullah Örgütü arasında yaşanan savaştan 4 yıl sonra, Uluslararası Kriz Grubu, iki taraf arasında çok daha yıkıcı bir yeni savaş ihtimalinin artmakta olduğu uyarısında bulundu.



Ölen gazeteci Assaf Ebu Rahal  böyle taşındı.

 

Dört yıl önce 34 gün savaşmışlardı
İsrail ve Lübnan arasında dün yaşanan olaylar, 2006'daki savaştan bu yana bölgedeki en ciddi sıcak çatışmaydı. Dört yıl önceki savaş, Hizbullah'ın İsrailli sınır devriyelerine saldırıp 8 askeri öldürerek ikisini kaçırması üzerine başlamıştı. Temmuz 2006'da başlayan ve 34 gün süren savaşta çoğu sivil 1.200 Lübnanlı ile çoğu asker 160 İsrailli ölmüştü. Bu savaşta İsrail ve Lübnan askerleri karşı karşıya gelmemiş, İsrail, Lübnanlı militan grup Hizbullah'la çarpışmıştı. Savaşın ardından BM, 1978'den bu yana bölgede bulunan NIFIL barış gücünü yenileyip güçlendirmişti.