Ato: Kanserojen İthal Ürünler Açıklansın Ankara

Ankara Ticaret Odası (ATO), sağlık açısından tehlike saçan ithal ürün sayısının 77 ile sınırlı olmadığını, bunların dışında 691 ürünün daha bulunduğunu açıkladı.

Ankara Ticaret Odası (ATO), sağlık açısından tehlike saçan ithal ürün sayısının 77 ile sınırlı olmadığını, bunların dışında 691 ürünün daha bulunduğunu açıkladı.
ATO Başkanı Sinan Aygün, yazılı açıklamasında, 2005 yılında Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında yayınlanan bir dizi tebliğle, çoğu Uzakdoğu menşeli 768 üründe Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetiminin kaldırıldığını, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana, oyuncaktan şırıngaya, biberondan yemek tabağına kadar yüz binlerce sağlıksız ürünün Türkiye'ye girdiğini ve vatandaşlar tarafından kullanıldığını belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın piyasa denetim faaliyetleri sonucunda kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün toplatılması yönünde karar aldığını hatırlatan Aygün, 768 çeşit üründen 77;sinin piyasadan toplatılacağını, ancak geriye kalan 691 ürün için tehlikenin hala devam ettiğini kaydetti.
Kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün açıklanması gerektiğini ifade eden Aygün, şöyle dedi:
'Bu ürünlerin neler olduğunu açıklamak, toplatmaktan daha etkili olabilir. Toplatma kararı çıkmadan önce satın alan vatandaşlar, ne satın aldıklarını bilsinler ki o malı kullanmayıp çöpe atsınlar. Ya da rafta görürlerse satın almasınlar. Tüketiciler ve satıcılar hangi malların zararlı olduğunu bize soruyor. Bunların mutlaka açıklanması lazım.'
Sağlığı tehdit eden ithal ürünler hakkında yaptıkları uyarıları hatırlatan Aygün, ATO olarak bu konuda yetkilileri üç kez uyardıklarını, 27 Şubat 2006 ve 19 Ağustos 2007 tarihlerinde iki kez basın açıklaması yaptıklarını, 18 Mart 2006'da da bir basın toplantısı düzenleyerek tehlikeli ürünleri tek tek açıkladıklarını belirtti. 
Hangi ürünlerin sağlığa zarar verdiğini kamuoyuna ilan ettiklerini ifade eden Aygün, 'O dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bizim gibi denetimin kaldırılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı ısrarla denetimin kaldırılmasını savunuyordu. Maalesef haklı çıktık. Yapılan bu hatanın bedelini ise halkımız ödedi' dedi.
Vatandaşlara bildikleri markaların ürünlerini satın almalarını tavsiye eden Aygün, 1,5-2 liraya satılan tişörtlerin, 5 liraya satılan pantolonların giyilmemesi, çocuklara 1-2 liraya oyuncak satın alınmaması gerektiğinini bildirdi.
Aygün, alınan ürünlerde TSE damgasının aranması gerektiğini kaydetti.
Sinan Aygün, çoğu Çin, Tayvan, Kore, Malezya, Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ve sağlığa zararlı olan ürünlerle ilgili şu uyarılarda bulundu:
' Güneş gözlükleri gözü ultraviyole ışınlardan korumuyor, gözü bozuyor.
 Çin menşeli bazı diş macunları, zehirli bir madde içeriyor. Bu macunlar Japonya ve Yeni Zelanda;da toplatıldı.
 Zararlı kurşun içeren malzemeden yapılan musluk ve bataryalar insan hayatı için büyük tehlike arz ediyor.
 Ucuz laminant parkelerin bir kısmı insan sağlığına son derece zararlı 'formaldehit' içeriyor. Bu madde astıma neden olabiliyor.
 Porselen yemek takımı, zehirli maddeler olan kurşun ve kadmiyum içeriyor.
 Seramik kupalar, tabaklar ve kaplar kanserojen maddeler içeriyor.
 Cam biberonun boyası çıkıyor ve sağlığa zarar veriyor.
 İdrar sondaları mikrop taşıyor.
 Elektrikli oyuncakların birçoğu emisyon üretiyor. Yakınında bulunan elektrikli malzemeleri bozuyor. Ayrıca kanser dahil pek çok rahatsızlığa yol açıyor.
 İpli oyuncakların ipleri standart ölçülerin üzerinde olduğu için çocuğun boynuna dolanma riski bulunuyor.
 Tansiyon aletleri doğru ölçüm yapmıyor.
 Kırtasiye ürünlerini parlatmak için kullanılan nikel ve kalay gibi ürünler deri ile temas ettiklerinde, eklemlerde, böbreklerde ve karaciğerlerde birikiyor. Çocuklarda sinir ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.'

-AB KENDİSİNİ KORUYOR-

Avrupa Birliği ülkelerinin, standart dışı ürünlerden, ürüne ilişkin herhangi bir ülkede ithalatın engellendiğine dair bilgi de dahil olmak üzere tüm bilgilerin yer aldığı RAPX (Rapeks) adı verilen sistemle kendini koruduğunu belirten Aygün, Türkiye'nin AB'ye üye olmaması nedeniyle sisteme dahil edilmediğini bildirdi.

04.08.2010 12:05:57