Maliki: ABD'nin muharip rolü sona erdikçe Irak bağımsızlığını kazanıyor

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkede devam eden şiddete ve siyasi tıkanmaya rağmen, ABD'nin muharip güçlerini çekmesinin Irak'ın egemenliğini geri ge

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkede devam eden şiddete ve siyasi tıkanmaya rağmen, ABD'nin muharip güçlerini çekmesinin Irak'ın egemenliğini geri getirdiğini ve ABD ile eşit derecede olması anlamına geldiğini söyledi. ABD'nin muharip askerleri çekmek için belirlediği tarih olan 31 Ağustos'ta Irak halkına televizyondan seslenen Maliki, "Irak bugün bağımsız ve egemen bir ülkedir." dedi. Maliki, "Askerlerin çekilmesinin yerine getirilmesiyle ABD ile ilişkilerimiz, iki eşit ve bağımsız ülkesinde olacak şekilde yeni bir döneme girmiştir." dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, selefi George W. Bush tarafından başlatılan savaşı bitirmek için verdiği sözü yerine getirmek üzere, Irak'taki Amerikan askerlerini sayısını 50 binin altına düşürmek için son tarih olarak 31 Ağustos'u vermişti. Ancak bu tarih, daha çok sembolik bir anlam taşıyor. Yaklaşık 50 bin Amerikan askeri 16 ay daha Irak'ta kalmaya devam edecek. 2009'da Irak ve ABD arasında imzalanan anlaşma gereği, ülkedeki operasyonlara zaten Irak güçleri öncülük ediyordu. Amerikan askerleri, şehirlerden de geçtiğimiz yıl Haziran ayında çekilmişti.

Sembolik tarih münasebetiyle Irak'a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de bugün Maliki ile bir görüşme gerçekleştirdi. Biden, basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde Irak basının şiddetin arttığı yöndeki haberlerine karşı "Gerçek şu ki işler şimdi daha farklı. Her şey daha güvenli." dedi.

Maliki de televizyondaki konuşmasında Irak halkına ayrıca "Size ayrılıkçı savaşın bir daha geriye dönmeyeceğine dair söz veriyorum. Buna izin vermeyeceğiz. Iraklılar birbirini seven kardeşler olarak yaşayacaklar." diye seslendi.