DETKİB Başkanı Kocasert: İhracatı yüzde 39,6 arttı, malları götürecek TIR bulamıyoruz

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2010 yılının ilk 7 ayında DETKİB üzerinden yapılan ihracatın

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2010 yılının ilk 7 ayında DETKİB üzerinden yapılan ihracatın yüzde 39,6 artarak 719 milyon dolara ulaştığını, ihracat mallarını götürecek TIR bulamamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Kocasert, DETKİB'de düzenlediği basın toplantısında temmuz ayında yapılan ihracatı değerlendirdi. Kocasert, geçen yıla damgasını vuran ekonomik krizin etkilerinin azaldığını, ihracattaki ve ekonomideki toparlanma sürecinin devam ettiğini belirtti. Kocasert şöyle devam etti: "Sadece yerli ekonomistler değil, ülkemizi yakından takip eden yabancı uzmanların da ortak kanısı Türkiye'nin sağlıklı bir toparlanma süreci içerisinde olduğu yönünde. Bütün bunlara rağmen geçtiğimiz günlerde bir araştırma vakfının raporunda, Türkiye ihracatında bir eksen kayması olduğundan bahsedilerek, Avrupa'ya yapılan ihracatın zayıfladığı yönünde bir yorum yapıldı. Ortadoğu'ya, Afrika'ya, Rusya'ya yapılan ihracatın, toplam ihracatımızda oransal olarak ağırlık kazanması bir eksen kayması olarak değerlendirildi."

İhracatçıların Avrupa dışındaki pazarlara yönelmesinin bir başarı hikâyesi olarak algılanması gerekirken, bazı kesimler tarafından bunun 'ihracatta eksen kayması' olarak nitelenmesini manidar bulduklarını ifade eden Kocasert, "Ne yapmalıydık? Ürettiklerimizi stoklayarak, Avrupa'nın krizden çıkmasını mı beklemeliydik? Bu gibi gelişmeler, uluslararası ticaretimizdeki bir eksen kayması olarak değil, ihracatımızdaki bir 'yörünge gelişmesi' olarak tasvir edilebilir. Kaldı ki, Avrupa bizim için bir uluslararası pazar olmanın çok ötesindedir. Avrupa Birliği'ne üyelik hedefimizi gerçekleştirmek için ülke olarak sürekli bir çalışma içerisindeyiz." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin sürekli büyümesini sağlayacak tek lokomotifin ihracat olduğunu anlatan Kocasert, "Bizim kendimiz üretip, kendimiz tüketerek büyümemiz mümkün değil. Sadece iç talep Türkiye'nin büyümesini tek başına sağlayamaz. Onun için ekonomi politikaları üretilirken mutlaka ama mutlaka ihracat odaklı olması şarttır. Ancak bu yolla işsizlik oranlarını düşürebiliriz, ekonomik ve sosyal refaha ulaşabiliriz.'' şeklinde konuştu.

DETKİB üzerinden gerçekleşen ihracatın 2010 yılının ilk 7 ayında yüzde 39,6 artarak 719 milyon dolara ulaştığını belirten Kocasert, ''Sadece Tekstil ve konfeksiyon ihracatımız yüzde 19,4 artarak 604 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye genelinde tekstil ve konfeksiyon sektöründeki artış oranının yüzde 15,3 olduğunu düşünürsek DETKİB olarak başarılı bir performans sergilediğimizi ifade edebiliriz.'' ifadelerini kullandı

DETKİB Başkanı Kocasert, Ocak–Temmuz döneminde tekstil ve konfeksiyon ihracatının üç ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 3,2'lik, havlu ihracatında yüzde 21,7'lik, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 13.2'lik artış meydana geldiğini, bu üç kalemin toplam ihracat içindeki payının yüzde 54,4 olduğunu kaydetti.

Kocasert, sözlerine şöyle devam etti: "2010 yılında 27 Avrupa Birliği ülkesine yapılan ihracat, geçen yılın Ocak-Temmuz dönemine göre yaklaşık yüzde 30 artarak 552 milyon 460 bin 862 Dolar olmuştur. Bu rakam, toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 78,35'ini oluşturmaktadır. Ülkeler bazındaki ihracat rakamlarının Ocak–Temmuz döneminde ülkeye göre dağılımında ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya'ya yönelik ihracatta yüzde 25,5'lik, İtalya'ya yüzde 53,5'lık, İngiltere'ye yüzde 22,3'lük artış meydana gelmiştir."

Kocasert, DETKİB'in birkaç gün içinde isminin Denizli İhracatçılar Birliği olarak değişeceğini sözlerine ekledi.