CHP'de Tekin krizine Bülent Tanla formülü

CHP'de gözler Parti Meclisi (PM) toplantısında boş olan MYK üyeliği için yarın yapılacak seçime çevrildi....


CHP'de gözler Parti Meclisi (PM) toplantısında boş olan MYK üyeliği için yarın yapılacak seçime çevrildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısından önce yaptığı açıklamalarda; Gürsel Tekin'in MYK'ya gireceğini, bunun ardından genel başkan yardımcısı olacağını belirterek, "Birlikte Türkiye'yi dolaşacağız" dedi.

Ancak Genel Sekreter Önder Sav'ın, Gürsel Tekin'in adaylığına karşı olduğu ve bu nedenle gerekli 41 oyu alamayacağı kulislerde konuşuluyor. Gürsel Tekin'in seçilememesi halinde Kılıçdaroğlu'nun, liderliğinin tartışmaya açılmayacağını belirten PM üyeleri, Bülent Tanla örneğini gösteriyor. 2001'de gerçekleştirilen PM toplantısında Deniz Baykal tarafından aday gösterilen Bülent Tanla'nın ilk turlarda seçilemediğini, araya arabulucuların girmesiyle sonraki turlarda seçildiğine dikkat çekiliyor.

-GÖZLER YARIN YAPILACAK PM'DE-

CHP Parti Meclisi yarın toplanarak İstanbul İl Başkanlığına seçilen Berhan Şimşek'ten boşalan MYK üyeliği için seçim yapacak. Yarın yapılacak seçimde 80 kişilik PM'de salt çoğunluk yani 41 oyu olan seçilmiş olacak. Adaylar gerekli çoğunluk olan 41 oyu bulana kadar seçim yapılacak.

-KILIÇDAROĞLU TEKİN'İ ADAY GÖSTERECEK-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birkaç gün önce yaptığı açıklamalarda Gürsel Tekin'i aday göstereceğini ve ardından genel başkan yardımcısı olacağını belirtti. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri parti içinde tartışma yarattı. Gürsel Tekin'in genel başkan yardımcısı olmasına karşı çıkan PM üyeleri, "O zaman neden kurultaydan sonra genel başkan yardımcılığı görevine getirilmedi. Bizim geleneğimizde 4 genel başkan yardımcısı var. Şimdi beşincisi mi olacak. Bu doğru olmaz. MYK üyesine 'tombaladan çıkan milletvkeli' dedi, bir yöneticimize 'korucubaşı" dedi. Bunları unutmadık" diyerek tepki gösterdi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından bazı PM üyeleri, Genel Sekreter Önder Sav'ı arayarak, "Ne yapacağız?" diye sordu.

-SAV İLE SORUNUM YOK-

CHP PM üyesi Gürsel Tekin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını, "MYK üyeliği sürpriz olmadı, ama genel başkan yardımcılığını ifade etmesi benim için de sürpriz oldu" diye değerlendirdi. PM toplantısında yarış olabileceğini belirten Gürsel Tekin, "Parti içi demokrasi. Farklı adaylar çıkabilir. Ben parti içi demokrasi kültürünü isteyen bir insanım. Genel Başkan bana hangi görevi verirse elimden gelen çabayı yaparım" dedi.

Adaylığı için kimseyle konuşmadığını, partide hiç kimseyle sorunu olmadığına dikkat çeken Tekin, "Parti içinde hiçbir arkadaşımla sorunum yok. PM ya da Genel Merkez'de hiçbir arkadaşımla sorunum yok. Sanki sorumum varmış gibi basında bir algılama var, o da beni üzüyor. Kişisel hiçbir sorunum yok." dedi.

"Gene Sekreter Önder Sav ile bir sorununuz var mı?" sorusuna da Gürsel Tekin, "Sayın Sav ile 3 yıl birlikte il başkanı olarak çalıştım. Onun il başkanıydım, hiçbir sorunum yok" dedi.

-ÇETİN SOYSAL ADAY OLABİLİR-

PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın aday gösterileceği kulislerde konuşulurken, Soysal'ın aday olması halinde kazanma şansının yüksek olduğu ifade ediliyor.

-41 OY GEREKİYOR-

Yarın yapılacak PM toplantısında 41 oyu alan aday MYK üyeliğine seçilecek. 80 kişilik PM'de, Tekin'in Sav'a rağmen seçilmesinin çok zor olduğu belirtilirken, "Tek aday da olsa Önder Sav istemezse 41 oyu alamaz. Genel Başkanı zor durumda bırakmaması için siyasi terbiye gereği çekilmesi lazım" deniliyor.

-KIL PAYI SEÇİLEBİLİR-

CHP kulislerinde yarın yapılacak seçim için birkaç seçenek konuşuluyor. Buna göre; Gürsel Tekin'in tek aday olması halinde ilk turda seçilmesinin çok zor olduğu ya da çok az farkla seçilebileceği konuşuluyor. Bir diğer senaryoya göre Gürsel Tekin, gerekli 41 oyu alamayacağı için çekilmek zorunda kalacak.

-BÜLENT TANLA FORMÜLÜ-

Gürsel Tekin'in gerekli 41 oyu alamaması halinde Kılıçdaroğlu'nun durumunun tartışmaya açılamayacağını ifade eden PM üyeleri, 2001'de de Deniz Baykal'ın da aynı durumu yaşadığını ifade ediyorlar. Bülent Tanla'nın, Baykal tarafından aday gösterildiğini, ancak ilk turda seçilemediğine dikkat çeken PM üyeleri, "Daha sonra araya birileri girdi ve sonraki turlarda seçilebildi. Bu da Baykal'ın liderliğini tartışmaya açmadı" değerlendirmesinde bulunuyor.