Bdp Nazilli'de 'Referandumu Boykot' Mitingi Düzenledi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Nazilli'de, "12 Eylül'de sandığa gitmiyoruz, halkımızla paylaşma" mitingi düzenlendi.

Nazilli Prof.Muammer Aksoy Mahallesi Muhtarlık binası önünde yapılan mitinge, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Alaattin Erdoğan, BDP MYK Üyesi Hatice Çoban, kapatılan DTP'nin eski Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Aydın İl Başkanı İnci Gül Suh, BDP Nazilli İlçe Başkanı Hamza Engin ve partililer katıldı. Konuşmasının başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yüklenen Muş
Milletvekili Sırrı Sakık, maddi gelirlerinin az olmasından dolayı otobüsleriyle mitinglere gittiğini belirtirken AKP, CHP ve MHP genel başkanlarının mitinglerine uçaklarla gittiğini ifade etti.
Partililere hitap eden Sırrı Sakık; "Eş başkanımızın biri Serhat bölgesinde (Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Muş ve bu illere bağlı ilçelerde) bir tanesi Çukurova'da, biz ise arkadaşlarımızla bugün buradayız. Her birimiz bir yerdeyiz, sizinle bir araya gelmek istedik" dedi. Bu yaz sıcağında niye sokaklarda olduklarını anlatan Sakık, sözlerine şöyle devam etti: "Neden derdimizi sizlere anlatıyoruz, bu sorulara bu mitinglerle cevap veriyoruz. Aslında bu bizim tercihimiz değil. Biz ilk günden beri yeni bir
anayasa istedik. Çünkü mevcut anayasa bizleri kapsamıyor. Mevcut anayasa Tekçidir, Irkçıdır. İçinde halklar yok, içinde Kürtler yok, Aleviler yok diğer halklar yok. Bunu başbakanla konuştuk ama başbakan bize kulak vermedi. Biz de döndük dedik ki; içinde halkın olmadığı bir anayasada biz de olmayız. Çünkü kavgamız bu."
Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadar kavganın devam ettiğini anlatan Sakık, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü biz anayasada yokuz ve anayasada olmadığımız müddetçe kavgamız devam edecek. İçine Kürtleri, diğer halkları alırsanız farklı inançları o anayasada güvence altına alırsanız bizimde kavgamız biter. Ama yapmadılar ve anayasada olmadığımız için kavga devam ediyor.Ama biz halkların birbiriyle kavga değil barış ve kardeşlik köprüsü oluşturarak, halkları bütünleştirmeye çalışıyoruz. Nazilli'yi de
kendimize Anayurt ilan ediyoruz, Diyarbakır'ı da, Şırnak'ı da, İstanbul'u da"
Geçmişteki olayları bildiklerini belirten Sakık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onun için bu sistemin geçmişi temiz değil, eli kanlı ve kirlidir. Biz geçmişi biliriz. 1915'leri biliriz, 6-7 Eylül olaylarını da biliriz, Sivas'ı, Kahramanmaraş'ı, Çorum'u biliriz ve son yıllarda Kürt coğrafyasındaki yakılıp yıkılan köyleri biliriz, faili meçhul cinayetleri biliriz onun için geçmiş kirlidir. Onun için geçmişin kirli politikalarıyla siz, Kürtleri terbiye etmeye çalışırsanız yanılırsınız. AK Parti, bu sorunu
iktidarda olduğu için çözecek ya da o da Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, DSP gibi yok olup gitmeye mahkumdur. Çünkü siyaset sorunları çözme sanatıdır. Siyasetçiler sorunları çözmek için var."
ANAYASADA YOKSUL ÇOCUKLARI YOK
Sakık, konuşmasında şunları söyledi: "Köşe yazarlarının yeni yeni akılları başlarına geldi de yazmaya başladılar. Diyorlar ki, Bakırköy'den kimsenin çocukları yok, Şişli'den yok, birçok zenginlerin yaşadığı İzmir'deki Alsancak'taki zenginlerin çocukları yok. Askeri, siyaset dünyasının ve zenginlerin çocukları yok. Kim var bu savaşta yaşamını yitiren yoksul Kürt çocukları ve yoksul Türk çocukları. Onun için yoksulların birleşmesi lazım, onun için yoktur yoksullar bu anayasada, bu değişiklikte yok."
Konuşmasını bir şarkı sözü ile sürdüren Sırrı Sakık, "Hani bir şarkı var ya; "Neyleyim Köşkünü, Neyleyim Sarayını içinde Yar olmayınca" şimdi bizde neyleyelim böyle bir anayasayı içinde Kürtler yok, içinde yoksul halk yok, içinde aleviler yok, içinde olmadığımız bir anayasada bizden niye destek istiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Mitingi yaklaşık 300 kişilik Kürt kökenli bir dinleyici topluluğu izledi. Mitinge katılan vatandaşların yanlarında çocuklarını da getirdikleri ve ellerinde Kürtçe yazılı pankartlar taşıdıkları gözlendi. Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğünün yoğun güvenlik önlemleri aldığı mitingde yaklaşık 30 sivil polis görev aldı. Nazilli'de bulunan tüm polis memurları hazır bulunduruldu. Seçim otobüsü ve konvoyun Nazilli'ye giriş ve çıkışı esnasında anayollara bağlantıların tamamı trafik ekipleri tarafından kapatıldı.
Nazilli'de miting esnasında ve konvoyun geçişi esnasında hiçbir olay yaşanmadı.
(ÜÖ-HO-Y)