Bakan Yıldız, Yunus Emre Termik Santrali İmza Törenine Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de en az 25-30 bin megavatlık enerji kaynağından bahsediliyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Adularya Enerji Elektrik firmasının Eskişehir Mihalıççık ilçesinde yapılacak olan Yunus Emre Termik Santrali imza törenine katıldı. Törene ayrıca TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Çek Cumhuriyeti İhracat Bankası CEO'su Lubomir Pokorny, Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakiboğlu, milletvekilleri ve üst düzey yetkililer katıldı.
Bakan Yıldız, 440 milyon Euro'luk yatırımla yaklaşık 300 megavatlık tesisten bahsedildiğini söyleyerek, tesisin son derece önemli olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, yenilenebilir yerli kaynakların, nükleer enerjinin de dahil olduğu enerji çeşitliliği açısından önemli olduğunu kaydederek, "15-16 kurumun beraberce çalıştıkları bir projedir. 45-46 bin megavatlık başlayıp biten enerji projesi var. 2023'e kadar bunun 2 katı büyüklüğünde yatırım var. Türkiye'de linyit rezervi 11,5 milyar tondur. Türkiye'de en az
25-30 bin megavatlık enerji kaynağından bahsediliyor" dedi.
Çek Cumhuriyeti İhracat Bankası CEO'su Lubomir Pokorny de, müzakerelerin bir yıldan fazla süredir devam ettiğini, müzakerelerin farklı süreçte yürüdüğünü söyleyerek, "Bu tür projelere finansal kaynak sağlamada deneyimimiz var. Bu proje, ekonomiye destek taahhüdümüzü gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, projenin tamamen yerli ve çevre dostu olduğunu belirterek, "290 megavat enerji arz güvenliği katkısı, 2 bin 500 kişiyle istihdama önemli bir katkı sağlanacak. Çek İhracat Bankasına, Vitkovice grubuna, BTC firmalarına katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür ederim" dedi.
Proje yatırımcısı Naksan Holding'e bağlı Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş.'dir. Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi Koyunağılı köyünde, 440 milyon Euro bedelle yapılacak. Proje finansmanı Çek Cumhuriyeti İhracat Bankası tarafından karşılanacak. Proje bittiğinde 290 megavat gücünde yıllık 2 milyar 210 milyon kilovat elektrik üretimiyle Türkiye'nin yüzde 1,17'lik ihtiyacını karşılayacak. Yerli linyit yakıtlı, baca gazı arıtma sistemli Avrupa Birliği ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye'de ilk
santral olacak. Halen bin kişinin çalıştığı maden sahasında yabancı firmalar Vitkovice, BTC kontrrolünde tamamen yerli firma ve elemanlar istihdam edilecek. Toplam istihdam 2 bin 500 kişi olacak. Tamamen Avrupa teknolojisinin kullanılacağı santral, Türkiye'de ilk defa santrale beslenecek kömürün yıkanması için kurulacak yıkama tesisi Türkiye'nin en büyüğü olacak.