"ABD, Türkmenistan'ı Orta Asya'da güvenilir partneri olarak görüyor"

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Avrasya Bölgesi Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richa

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Avrasya Bölgesi Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, ABD'nin Türkmenistan'ı Orta Asya bölgesinde güvenilir ve uzun vadeli ortağı olarak gördüğünü kaydetti.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Morningstar'ı kabul etti. Görüşmede, enerji alanındaki işbirliği ele alındı.

ABD'nin Türkmenistan ile olan çok boyutlu işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini kaydeden ABD'li diplomat, ülkesinin Türkmenistan ile geleneksel ilişkilerinin daha da arttırılması ve ikili münasebetlerin eşitlik ve karşılıklı çıkara dayalı ortamda geliştirilmesine hazır olduklarını belirtti. Büyükelçi Morningstar, ABD'nin Türkmenistan'ın hayata geçirmeyi öngördüğü büyük çaptaki enerji projelerine tam destek vereceklerini dile getirdi.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise Türkmenistan'ın enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırılmasına ilgi gösterdiğini ve bu bağlamda kendilerine önerilen yapıcı teklifleri değerlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.

ABD'nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Morningstar Aşkabat temasları çerçevesinde Türkmenistan'ın doğalgaz sektörü yetkilileri ile bir araya gelecek. Morningstar'ın ayrıca, ABD Büyükelçiliği'nde ziyareti ile ilgili basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.