Cnn'de Bartholomeos Hakkında 'Türkiye'deki Son Ortodoks Patriği Mi' Belgeseli

CNN International televizyonunda Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında 'Türkiye'deki son Ortodoks Patriği mi' belgeseli yayınlandı.

CNN International'daki 'Dünyanın Anlatılmamış Hikayeleri' isimli programda Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında yaklaşık 20 dakikalık 'Türkiye'deki son Ortodoks Patriği mi' konulu belgesel yayınlandı. CNN'in İstanbul muhabiri Ivan Watson'un hazırladığı belgesel haberde 'Konstantinopolis'in 270'inci Patriği' olduğu belirtilen Bartholomeos'un, Hıristiyan inancına göre Hz. İsa'nın on iki havarisinden biri olan Andreas'ın son halefi olabileceği iddialarına yer verildi.
Belgesel haberde bu endişelerin kaynağının Türkiye'deki Rum nüfusunun son zamanlarda giderek azalması ve seçilecek yeni patriğin Türk vatandaşı olması şartı gösterildi. Türkiye'deki nüfusun yüzde 99,8'inin Müslüman olduğu belirtilirken, Rum nüfusunun 50 yıl önce 100 binken şimdi 3 bin civarına düşmesine yer verildi. Bartholomeos ile yapılan röportajda, "Biz küçük bir Hıristiyan azınlığız. Rum-Türk mücadelesinin ve karşılıklı güven eksikliğinin sıkıntısını çektik. Bu yüzden birçok inançlı kişiyi
kaybettik" serzenişlerine yer verildi.
Belgeselde Türk hükümetinin seçilebilecek herhangi bir patriği veto etme hakkı bulunduğu ve yeni patriğin Türk vatandaşı olması şartına yer verildi. Bartholomeos bu konuda yaptığı açıklamada, "Bu, yetkililerin, hükümetin patrik seçimine karışmasıdır. Patrik seçiminin kesinlikle bağımsız olacağını söyleyemeyiz" dedi.
İstanbul'u iki dünyanın ve iki medeniyetin kesiştiği bir yer olarak tanımlayan Patrik Bartholomeos, "İstanbul doğu ve batı arasında, İslamiyet ile Hıristiyanlık arasında bir köprüdür" dedi.
İstanbul'daki Rum nüfusunun aratacağı konusunda umutlu olduğunu söyleyen Bartholomeos, "Yunanistan'dan Türkiye'ye gelip yerleşmek isteyen birçok genç insanımız var. Bu daha önce olmayan bir karşı akımdır" dedi.
Patrik Bartholomeos kendisinin son Ortodoks Patriği olacağı öngörülerini reddetti. Muhabirin, "Bugün Türkiye'deki yasalar göz önüne alındığında son Patrik olabilir misiniz" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bartholomeos, "Hayır kesinlikle, çünkü Tanrı'nın takdirine güveniyoruz. Bizim inancımız, kanaatimiz, umudumuz ve dualarımız bu yöndedir. Gerisini tanrıya bırakıyoruz" dedi.
Türkiye ise Bartholomeos'tan sonra bu görevi üstlenecek aday sıkıntısı çekilmemesi için önemli bir adım atmıştı ve bu göreve talip olan diğer ülkelerdeki Ortodoks metropolitlerine Türk pasaportu verileceğini açıklamıştı. Türk pasaportu için başvuran 17 metropolitin yılbaşına kadar pasaportlarını alacağı ifade edildi.