Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarına Çözüm Getiriliyor

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın proje çağrısında bulunduğunu belirterek, Bakanlığın gönderdiği projeden 1 milyon 750 bin lira hibe desteği aldıklarını söyledi

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın proje çağrısında bulunduğunu belirterek, Bakanlığın gönderdiği projeden 1 milyon 750 bin lira hibe desteği aldıklarını söyledi.
Cafer Yılmaz, projenin Araban; Dağdancık, Fakılı, Körhacıobası, Yolveren, Şahinbey; Muhacırosman, Mülk, Sarıt, İslahiye; Ağalarobası, Akınyolu, Bayraktepe, Çolaklar, Çubuk, Elbistanhöyüğü, Güllühöyük, Kalaycık, Karakaya, Karapınar, Karapolat, Ortaklı, Örtülü, Şahmaran, Yelliburun, Yeniköy, Yesemek, Yeşiloba, Yolbaşı, Zincirli ve Nurdağı; Çakmak, Gedikli, Gözlühöyük, Hisar, Tüllüce köyleri ile Sakçagözü ve Şatırhöyük beldelerinden oluşan 32 köy ve 2 beldeyi kapsadığını belirtti.
Sağlıklı veriler olmamakla birlikte 11 bin civarında mevsimlik tarım işçisinin Gaziantep'e geldiğinin tahmin edildiğini kaydeden Yılmaz, projenin genel hedefinin mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını daha iyi hale getirmek olduğuna dikkat çekti.
Yılmaz, proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma gibi ihtiyaçlarının yanı sıra, taşımalı veya seyyar eğitim olanaklarından yararlandırılmaları, Açık ilköğretim eğitimi sunulması-okul çağından çıkmış olanlara, yıl içerisinde sıkıştırılmış eğitim uygulanması, Çocukların çalıştıkları yörede yaz okulu açılması seçeneklerinden uygun olan hizmetin sağlanacağını ifade etti.
Mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye'nin bir olgusu olduğunun altını çizen Yılmaz, "İşçilerin bulaşıcı ve kronik hastalıklar, Muayene ve tedavi hizmetleri, Çevre sağlığı -banyo, tuvalet yerleri, Gebe ve bebek kontrolü, Aşılama hizmetleri, Beslenme yetersizliği ve iyot, demir, D vitamini kullanımı, gıda güvenliği, içme ve kullanma suyu analizi, Akılcı ilaç kullanımı, Özürlü bakımı, Ruh sağlığı konularında sağlık hizmetlerinin verilmesi ile ilgili olarak Gaziantep il sağlık müdürlüğü ve Gaziantep
Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği yapılacaktır" dedi.
Mevsimlik gezici tarım işçilerinin kayıt altına alınacağını da dile getiren Yılmaz, "Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanması sağlanacaktır. Konaklama alanlarında toplumsal gelişime destek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan kolaylık tesisleri oluşturulacak ve yöre halkıyla birlikte gerçekleştirilecek etkinlikler için ortak alan olarak kullanılacaktır. İş ve sosyal güvenlik alanlarındaki ihtiyaçlarına çözümler üretilecek" şeklinde konuştu.
Projenin çok iyi olduğunu söyleyen mevsimlik işçi ise, "Proje sürekli olursa daha iyi olacağı kanaatindeyim. Çocuklarımızın eğitimi olsun, buradaki sosyal yaşantı olsun çok önemli bir konu. Devletin bu eksikliği görerek böyle bir proje başlatması çok güzel. Gerekli tedbirlerde alınırsa bizim için çok yararlı olacak" ifadelerini kullandı.