Hız yapıp, kırmızı ışıkta geçenler MOBESE'ye takılacak

Emniyet teşkilatında teknolojik gelişmelerin pilot bölgesi olan Bursa, son teknolojik gelişmeleri kapsayan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBES

Emniyet teşkilatında teknolojik gelişmelerin pilot bölgesi olan Bursa, son teknolojik gelişmeleri kapsayan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE)'na kavuşuyor. Şehir, 'kameralı kent izleme' sistemi olarak bilinen MOBESE ile 24 saat gözetlenecek.

Sistem sayesinde kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerle, hız sınırını aşan araç sürücüleri görüntülenecek. Trafik cezaları, suç delili fotoğrafla birlikte sürücülerin adreslerine gönderilecek.

RESMİ AÇILIŞ EYLÜL'DE

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi hız sınırlarını yeniden düzenledi. Hız sınırı bazı bölgelerde 70 kilometre olacak. Yolun durumuna göre bazı bölgelerde bu sınır 50 ve 30 kilometreye kadar düşebilecek. MOBESE devreye girdi, ancak resmi açılış önümüzdeki günlerde yapılacak. Altyapıyı yapmakla yükümlü firma, sistemi 6 Eylül'de emniyete teslim edecek. Emniyet, sistemin devreye girmesinden önce kamuoyunu, trafik cezalarıyla ilgili bilgilendireceklerini açıkladı.

Proje kapsamında 3 merkez ilçe emniyet müdürlüğü, 13 polis merkezi, 100 polis aracı, Komuta Kontrol Merkezi ve İl Emniyet Müdürlüğü birbirleriyle kesintisiz iletişim halinde olacak. Hizmetlerin etkin şekilde yürütülmesi için 7 ayrı sistem hayata geçirilecek. Suç işleme oranının yüksek olduğu 330 ayrı noktaya toplam 360 kamera konulmasını kapsayan MOBESE, otomobil yarışı yapan trafik magandalarına, çalıntı araçlara, kırmızı ışık ihlali yapan sürücüleri kayda alacak.

MOBESE, 'Bölge Görüntüleme, Plaka Algılama ve Tanıma, Kırmızı Işık ve Hız Sınırı İhlal, Araç Takip, Mobil Sorgulama, MOBESE Merkezi ve İzleme Merkezleri ile İletişim Altyapısı' olmak üzere 7 ayrı bölümden oluşuyor. Bölge Görüntüleme Sistemi'nde, kameralardan alınacak görüntüler, MOBESE merkezi ve diğer izleme merkezlerine aktarılarak, buradaki görevliler tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanacak.

MOBESE NE GETİRİYOR?

Görüntüleme sisteminde, 130 noktada 217'si sabit, 119'u hareketli olmak üzere 336 kamera hizmet verecek. Kırmızı ışık ve hız sınırı ihlal sisteminde ise şehrin önceden tespit edilen cadde ve kavşaklarına yerleştirilecek kameralar tarafından kırmızı ışık ve hız sınırı ihlali yapan araçların tespiti yapılarak, MOBESE merkezindeki görevlilerin uyarılması sağlanacak.

Plaka algılama ve tanıma sistemi ile şehrin giriş-çıkışları ve araç trafiğinin yoğun olduğu ana arterlerinde tespit edilen 13 stratejik noktaya yerleştirilecek 59 adet kamera aracılığıyla şehre gelen veya giden araçların plakalarının otomatik olarak algılanması temin edilecek. Bu araçların pol-net üzerinden çalıntı olup olmadığı kontrol edilecek. Bu sistem, aynı zamanda suça karışmış araçların şehir içerisinde izlenebilmesi ve hangi güzergâhlarda seyrettiklerinin belirlenmesine yardımcı olacak. Trafiğin durumu ile ilgili bazı istatistik bilgileri (örneğin yoğunluk, akıcılık, tır, kamyon, otobüs gibi büyük araçların yoğunluğu, bakım, kazı, trafik kazası gibi herhangi bir sebeple yolun tıkanık olup olmadığı) verebilecek.

Araç takip sistemi, emniyet araçlarının GPS ve GPRS teknolojilerinden faydalanılarak sayısal harita üzerinde izlenmesi ve yönlendirilmesi için geliştirildi. Yazılım ve mobil donanım birimlerinden oluşan, Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı bir sistem olarak hizmet verecek. Sistem, 150 ekip aracında çalışacak. Mobil Sorgulama Sistemi (taşınabilir bilgisayarlar) ile de sokaktaki polis uygulamaları sırasında, durumu şüpheli görülen şahıslar ile oto ve eşyaların, ekip otolarındaki taşınabilir bilgisayarlar vasıtasıyla, polis merkezlerine götürülmeden, mahallinde ve anında, yerel ve ulusal veri tabanlarından sorgularının yapılması sağlanacak.

Ekiplerin gün boyunca gezmiş oldukları yerler ve hızları geriye yönelik olarak incelenebiliyor. Miting, basın açıklaması gibi toplumsal olayların yoğunlukla gerçekleştiği yerler de kameralarla izlenecek. Böylece üst düzey polis yöneticilerinin olayı ve alınan tedbirleri Komuta Kontrol Merkezi'nden takip etmesi ve yönlendirmesi mümkün olacak. Sistem, doğal afetlerde de hasar tespit işlemleri ve yardım-kurtarma çalışmalarının koordinesinde yararlı olacak.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, araçların hız sınırları yeniden belirlendi. Daha önce tüm araçlar kent sınırlarındaki bölünmüş yollarda 70 kilometre hız yapabiliyordu. Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından alınan karar gereği, bundan böyle otomobiller 70 kilometre; otobüs, kamyon, kamyonet ve motosikletler 50 kilometrenin üzerine çıkamayacak.