Antoninler Çeşmesi 14 asır sonra yeniden akacak

Milattan sonra 6. yüzyılda yaşanan büyük depremle birlikte büyük hasar gören ve suyu kesilen Antoninler Çeşmesi, yüzyıllar sonra yeniden akmaya başlay

Milattan sonra 6. yüzyılda yaşanan büyük depremle birlikte büyük hasar gören ve suyu kesilen Antoninler Çeşmesi, yüzyıllar sonra yeniden akmaya başlayacak.

Tarihi, milattan önce 5. yüzyıla kadar dayanan ve milattan önce 333 yılında Roma İmparatoru Büyük İskender tarafından ele geçirildiği bilinen Sagalassos Antik Kenti, tarihi günlerinden birini yaşamaya hazırlanıyor. 1990 yılından itibaren kazı çalışmaları süren Sagalassos Antik Kenti'nin en önemli bölümlerinden biri olma özelliğini taşıyan Antoninler Çeşmesi açılıyor. 28 Ağustos'ta gerçekleştirilecek açılışla birlikte, çeşme yaklaşık 14 yüzyıl sonra yeniden akacak.

Burdur Valiliği'nin destekleri, Aygaz firmasının ana sponsorluğu ve Belçikalı heyetin çalışmalarıyla restorasyonu tamamlanan çeşmenin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla gerçekleştirilecek. Böylece, 28 metre uzunluğundaki çeşme yüzyıllar sonra yeniden eski ihtişamına kavuşacak.

BÜYÜKELÇİLER BURDUR'DA

Açılış, yerli ve yabancı birçok önemli konuğu Burdur'da buluşturacak. Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Pol De Witte, Belçika'nın Ankara eski Büyükelçisi Robert Vandemeulebroucke açılışa katılacak. Belçika Limburg Eyaleti Valisi Hendrik Reynders de açılışta yer alacak.

Ayrıca, açılışa Belçika'dan sponsor aileler, üniversite yetkilileri, tarih severler ve Aygaz firmasının yetkililerinden oluşan 120 kişilik heyet katılacak. Açılış, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini, Antalya, Isparta ve Burdur'un ileri gelenlerini ve sponsorları da Sagalassos'ta buluşturacak.

Burdur Valiliği Müze Müdürlüğü ile Prof. Dr. Şövalye Marc Waelkens'ın 1990 yılından itibaren kurtarma çalışmalarına başladıkları Sagalassos Antik Kenti, birçok özelliği ile dikkat çekiyor. Efes Antik Kenti'nden sonraki en büyük antik kent olduğu tahmin edilen ve Roma İmparatorluğu'nun en ihtişamlı dönemlerine ev sahipliği yapan kentteki kazılar sonucu Roma Hamamı, Heroon'u, Agora'sı, Neon Kütüphanesi, Antik Tiyatrosu, Antoninler Çeşmesi ve tapınaklar ortaya çıkartıldı. Bunlardan Helenistik Çeşme ile Neonlar Kütüphanesi restore edilerek 1997 yılında ziyarete açıldı.

İMPARATORLAR ŞEHRİ

Sagalassos'tan çıkartılan eserlerin büyük bölümü Burdur Müzesi'nde bulunuyor. 60 binden fazla eseri barındırarak Türkiye'deki en büyük 3. müze olma unvanını yakalayan Burdur Müzesi'ne Sagalassos'tan götürülen en önemli eserler ise Roma Hamamı'nda bulunan Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian heykelleri. Boyları 6 metreyi bulduğu tahmin edilen, sadece baş kısmı bir metreden büyük olan heykeller, müzenin ziyaretçi sayısını oldukça arttırdı. Bu eserlerle oluşturulan imparatorlar köşesinin ilk ziyaretçisi ise Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül olmuştu.