Prof. Dr. Mümtaz Soysal:

Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, AK Parti hükümetinin 5 yıl ülkeyi yönettikten sonra ikinci kez ülke yönetimine gelmesiyle anayasa değişikliğinin gündeme geldiğini belirterek, "Bu halk nasıl olsa bizi destekliyor, o zaman bu anayasa değişikliğini tek başımıza yapabiliriz kanısıyla hareket ettiler" dedi

Eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, AK Parti hükümetinin 5 yıl ülkeyi yönettikten sonra ikinci kez ülke yönetimine gelmesiyle anayasa değişikliğinin gündeme geldiğini belirterek, "Bu halk nasıl olsa bizi destekliyor, o zaman bu anayasa değişikliğini tek başımıza yapabiliriz kanısıyla hareket ettiler" dedi.
Adana'ya Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernekleri ile Adana Tabipler Odası'nın konuğu olarak gelen Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Mavi Sürmeli Oteli'nde verdiği konferansta, anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa değişikliği ile ilgili ilk görüşlerin ortaya atılmasından sonra gelen tepkiler üzerine paketle ilgili çalışmaların geri çekildiğini söyleyen Soysal, daha sonra AK Parti yönetiminin muhalefet partilerine de bir çağrı yaparak anayasayı birlikte değiştirilmesi teklifinde bulunduğunu
hatırlatarak, "Bu konuda haklarını yememek lazım. Fakat muhalefet kesimi ilk paket ortaya atıldığında teklife sıcak bakmadıkları için daha sonra da aynı politikayı sürdürdüler. Ancak hükümet tarafı anayasa taslağını apar topar oluşturdu. İyi bir anayasa aceleye getirilmeden, iyi düşünülüp, iyi ölçülüp değiştirilmesi gerekir. Bu paket kasıtlı olarak hazırlanmış, üzerinde şüphe uyandırıcı bir özelliği vardır" dedi.
Soysal, Türkiye'de hiç bir iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin varlığından memnun olmadığını, şuan 7 kişiden oluşan HSYK üye sayısının 22'ye yükseltilmesinin işleri daha da zorlaştıracağını, Anayasa Mahkemesi'nin 11 olan üye sayısını 17'ye çıkarılmasının hep tartışmalara neden olacağını savunarak, "ABD'de Anayasa Mahkemesi üye sayısı 9'dur. Bunlar emekli olmazlar. Ara sıra da ölen olur. Bu kişiler ölene kadar bu mahkemenin üyesi olarak kalırlar. Orada bir sorun çıkmıyor" diye konuştu.
Değişiklikle parti kapatmanın hemen hemen imkansız hale getirileceğini söyleyen Soysal, "Şuan parti kapatmak için Yargıtay Başsavcısı dava açarak dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermektedir. Getirilmek istenen değişiklik ile dosya meclise gönderilecek. Mecliste ise kapatılmak istenen partinin komisyon üyelerinin de bulunduğu kişiler karar verecek" diye konuştu.
Milletvekili kelimesi üzerinde duran Soysal, millet ile halk kavramlarını çok farklı şeyler olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Millet kavramı geçmiş ile geleceği içerisine alan bir kavramdır. Halk ise içinde bulunduğun dönemin kavramıdır. Yani şuan milletvekili denilmesi doğru bir söz değildir. Halkın temsilcileri demek doğru olur."