Karpuz tarlalarına dadanan ayılar üreticiyi bıktırdı

Erzincan merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Uluköy Beldesi'nde karpuz tarlalarına ayıların saldırmasından dolayı binlerce ton karpuz telef oldu.

Erzincan merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Uluköy Beldesi'nde karpuz tarlalarına ayıların saldırmasından dolayı binlerce ton karpuz telef oldu.

Belediye Başkanı Yaşar Kocatürk, ayılarla mücadele edemediklerini söyleyerek, yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerektiğini söyledi. Uluköy'de her yaz mevsiminde hasat döneminde tarlalara dadanan ayılar yüzlerce ton karpuzu talan ediyor.

Karpuz tarlalarında incelemelerde bulunan Uluköy Belediye Başkanı Yaşar Kocatürk, beldede yıllık yaklaşık 300 ile 400 dönüm arası karpuz ekildiğini ve bu oranın ayıların saldırılarının ardından düştüğünü söyledi. Vatandaşın artık karpuz ekmemeye başladığın ifade eden Başkan Kocatürk, "Vatandaşımız ayı ile devlet arasında sıkışıp kaldı. Vatandaşımız ayılara karşı silah kullanamıyor. Her gün bana iki, üç kişi 'başkanım bugün benim bostanımı ayılar parçalamış' diye gelip şikâyette bulunuyor. Ayılar, günlük 10 -15 dönüm arası arazimizi, karpuz tarlamızı yok ediyor. Yaklaşık olarak Uluköy'de 300-400 dönüm arası karpuz ekiliyordu ve Erzincan'ın karpuz ihtiyacının yüzde 30, 40'ını beldemiz karşılıyordu. Yalnız 5 yıldan beri vatandaş artık karpuz ekmemeye başladı. Çünkü ciddi zararlar oluyor. Bugün karpuzun kilosu tarlada 50-60 kuruş. Yazık günah vatandaş burada çocuğuyla bir emek sarf ediyor. Bu emeğini tam paraya çevireceği dönemde ayılar gelip her şeyi mahvediyor." diye konuştu.

Beldede çiftçilik yapan Mustafa Ayan (48) ise artık ayılardan bıktıklarını dile getirerek, "Bir yıllık emeğimiz bir anda ayının gelip bu hale koymasından sonra heba olup gitti. Böyle giderse çiftçiliği de bırakacağız. Menfaatimiz olmadıktan sonra karpuzu ekmemizin bir anlamı yok. Aynı zamanda çocuklarımızın emniyetinden de endişeliyiz. Her zaman çocuklarımızı tarlaya gönderip çalıştırıyorduk ama artık korkuyoruz. Önlem olarak silah kullanmıyoruz. Tüplü toplar ve köpekleri kullanıyoruz. Silah kullanmamıza imkân yok. 20 bin TL cezası var. Cezası olmasa bir yıllık emeğimi ona heba ettirmem." diye konuştu.

Diğer bir çiftçi Dursun Kara (60) ise 2007 yılında tarlasına giren ayılar nedeniyle 20 ton karpuzunun telef olduğunu ve yaptığı müracaatlara rağmen devletten herhangi bir yardım alamadığını söyledi. Her yıl aynı manzara ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Kara, "Ayıya bizim dokunmamız mümkün değil, çünkü yasak. Bir taraftan yasaklar, bir taraftan ayı. Ayı ile yasaklar arasında sıkışıp kaldık. Devlet hiçbir çözüm bulmuyor. 2007 yılında benim 20 ton karpuzumu ayılar kırdı. Ben müracaatlarda bulundum hatta Başbakanlık'a dahi evraklarımı gönderdim. Bütün yazışmalar sonunda 'ödeneğimiz yoktur böyle bir para ödememiz de mümkün değildir' yazısını aldık ve devlete olan güvenimizi de yitirdik." şeklinde konuştu.