PAOK, tur umuduyla İstanbul'a uçtu

Yunanistan'ın PAOK takımı, Fenerbahçe ile oynayacağı Avrupa Ligi play-off turu ikinci maçı için bugün İstanbul'a hareket etti. Son antrenmanını dün Se

Yunanistan'ın PAOK takımı, Fenerbahçe ile oynayacağı Avrupa Ligi play-off turu ikinci maçı için bugün İstanbul'a hareket etti. Son antrenmanını dün Selanik'te yapan PAOK kafilesinde 20 futbolcu bulunuyor.

PAOK'un Teknik Direktörü Pavlos Dermitzakis, bugün İstanbul'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, İstanbul'a ilk maçın 1-0'lık avantajıyla gittiklerini söyledi. Dermitzakis, PAOK'un İstanbul'da kurulduğuna atıfla, "İki başlı kartalın doğduğu şehre tur için gidiyoruz." dedi.

İlk maçta gol yemeden galip gelerek hedeflerine ulaştıklarını kaydeden başarılı çalıştırıcı, "Bu sonuç, bize tur için tamamen favori olma hakkı vermiyor. Ancak ikinci maçta en iyi performansı göstermek için yardımcı oluyor." diye konuştu.

Dermitzakis, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fenerbahçe'nin çok iyi bir takım ve ikinci maçın zor olacağını biliyoruz. Oyuncuların bazıları dönmüş olacak. Umutluyum. Bu umut oyuncularımdan kaynaklanıyor. İstanbul'da bir galibiyet hem prestij hem psikoloji ve lig için çok anlamlı olacak. PAOK'un doğduğu şehirde turu geçmek istiyoruz."

Vitolo ve İviç'in oynamayacak olmalarına ilişkin bir soru üzerine Dermitzakis, "Hangi takımdan olursa olsun, eksik futbolcu bir kayıp demek. Teknik direktörün en büyük şansı, ilk on biri geniş oyuncu kadrosundan oluşan futbolcular arasından seçmektir." ifadelerini kullandı.

Şükrü Saraçoğlu Stadı atmosferine ilişkin de PAOK Teknik Direktörü, "Stadyumda ne kadar çok seyirci varsa futbolcular için bunun daha iyi olduğuna inanıyorum. Çocuklar bu maçın PAOK tarihi için ne anlama geldiğini biliyorlar. Ve herhangi bir atmosferden etkilenmeyeceklerdir." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan PAOK yönetimi ve futbolcuların Fener Rum Patrikhanesi'ni yarın ziyaret etmeleri bekleniyor. PAOK, Patrik Bartholomeos ile görüşerek tur için hayır duasını alacak.

-PAOK'UN KISA TARİHÇESİ-

İstanbullu Selânikliler Spor Kulübü (PAOK), İstanbullu Rumlar tarafından 1875 yılında Pera'da kurulan tarihi Ermis (Hermes) spor ve kültür derneğinin devamı. PAOK kulübünün ilk tüzüğü 20 Nisan 1926 yılında Selanik adliyesi tarafından onaylandı. T. Triantafilidis, takımın ilk başkanlığını yaptı.

PAOK'un ilk amblemi 4 yapraklı yonca ile at nalından oluşuyordu. Yonca yapraklarının her biri yeşil renkli ve her yaprağın üzerinde takımın kısa adı PAOK'un harfleri yerleştirilmişti. Kulüp renkleri olarak tercih edilen siyah, kaybedilmiş toprakların yası ile acısını, beyaz ise umut ve iyimserliği sembolize ediyordu.

Takımın kurulmasıyla birlikte iki aylık bir hazırlık devresinden sonra, PAOK'un diğer Selanik takımlarıyla birlikte maç yapmasına karar verildi. 26 Temmuz 1925 yılında İraklis'in sahasında yapılan maçı 2-1 kazandı.

İstanbul kökenli bir başka takım olan AEK Selanik ile PAOK takımının birleşmesi kararı, tarihi olarak nitelendirilebilir. 20 Mart 1929 tarihine kadar bu iki kardeş kulüp arasındaki rekabet ve mücadele devam etti. Bu tarihten itibaren iki kulüp birleşme kararına vardı.

PAOK, 1929 tarihinde AEK ile birleşmesinden sonra amblemini de değiştirdi. Bugün de kullanılan çift başlı kartal amblemi kabul edildi.