Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Arslan: Rreferandumda 'Yetmez ama 'Evet' diyeceğiz
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'nin, üzerine karabasan gibi çöken 82 anayasasından kurtulması için re
Hizmet - İş Sendikası Bursa Şubesi'nin organize ettiği iftar yemeğine katılan Mahmut Arslan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İftar yemeğine Genel Başkan Mahmut Arslan'ın yanı sıra, Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yaşar Yel ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
İftarda gazetecilere açıklamalarda bulunan Mahmut Arslan, sendikalarının Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde 1987 yılında çalışmaya başladığını ve 24. yılını doldurduğunu söyledi. Bu süreçte sendikal mücadelelerinde en büyük desteği Bursa basınından gördüklerini anlatan Aslan, "Zaman zaman grevlere varan yetki mücadelelerimizde Bursa basını her zaman emek hareketinin yanında oldu." dedi.
Türkiye'nin en büyük ve önemli gündeminin referandum olduğunu belirten Mahmut Arslan, kendisinin hem Hak İş hem de Hizmet İş adına düşüncelerini paylaşmak istediğini belirteret, "Hak İş referandumda açık bir şekilde evet tarafında yer almaktadır. Biz 1980 darbesinin bütün acımasız sonuçlarını yaşadık. Ben ve o dönem görev alan arkadaşlarımız 1980 darbesinin bizler ve sendikalar için ne anlam ifade ettiğini yaşayarak öğrendik. Bizler 1980 darbesinin mağdurları olarak 1982 anayasanın bütün sonuçları ile referandum süreçleri, yapılış süreçlerine bütününe Hak İş olarak karşı durduk ve itiraz ettik. Hak iş olarak bu anayasaya hayır dedik, tabiki 1982 anayasasına hayır demek bugünkü hayır demek kadar kolay değildi. Özellikle 82 anayasasının danışma meclisinde hazırlanıp daha sonra referandum süreci başladığında tek yanlı bir propaganda süreci balatılmıştır." dedi.
1982 anayasasını 'meşruiyeti tatışmalı bir anayasa' olarak kabul ettiklerini aktaran Mahmut Arslan, şunları söyledi: "Bizler bu süreçte bu anayasanın hep sivil bir anayasa ile değiştirilmesi ve toplumun üzerine çöken bir karabasan olmasının giderilmesini istedik. Bu süreçte bütün siyasi etkinliklerde bu anayasanın kaldırılması konusunda 'evet' tarafından yer aldık."
Son olarak 2007 yılında yapılmak istenen yeni bir anayasa değişikliğine Hak İş olarak destek verdiklerini, ancak AK Parti'nin kapatılma sürecinde bunun gerçekleştirilemediğini belirten Mahmut Arslan, "Arzumuz isteğimiz şudur, Türkiye'nin gerçekten 12 Eylül Anayasasının bütün izlerini taşıyan ve topluma zorla giydirilmiş bir deli gömleği olarak gördüyümüz 82 anayasasından bu ülkenin insanlarının bir an evvel kurtarılması ve yeni bir anayasa yapılmasıdır. Azrumuz gerek siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve toplumun örgütlü tüm kesimlerinin içinde olduğu özgürlükçü, sivil ve katılımcı sivil bir anayasanın Türkiye'nin hakkı olduğuna inanıyor ve bunun yapılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin her zaman olduğu gibi çok ciddi sorunlar konusunda birlikte hareket edememek ve uzlaşma yakalayamamak gibi bir durumla yine karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Referandumunda bir politik çatışma alanına dönüştürülmesi acı verici. Biz Hak İş olarak bütün politik söylemler ve ideolojik bakış açıları dışında siyasi partiler arasındaki bir çatışma alanının dışında anayasa değişikliklerini değerlendiriyoruz. Bizim değerlendirmemiz yetmez ama 'Evet' şeklindedir. 26 maddelik bir anayasa değişikliği Türkiye'nin arzu ettiği, talep ettiği ve hak ettiği bir düzenlemeyi sağlamıyor, ama yine de yetmezse bile bu yapılanmanın olumlu olduğu şeklinde hareket ediyoruz. Bu nedenle biz anayasa değişikliğine evet diyoruz, sadece evet demekle kalmayıp, evet konusunda Türkiye'de ki pek çok platformda Hak İş olarak ciddi bir şekilde yer alarak kamuoyunu bilgilendirerek yoğun bir kampanya yürütüyoruz." şeklinde sözlerini tamamladı.