Ertuğrul Gemisi anma törenlerine bu yıl Japon heyeti de katılacak

Mersin'de her yıl yapılan Ertuğrul Gemisi anma törenlerine bu yıl 700 kişilik Japon heyetinin de dahil olacağı bildirildi.

Bu yıl özellikle Tü

Mersin'de her yıl yapılan Ertuğrul Gemisi anma törenlerine bu yıl 700 kişilik Japon heyetinin de dahil olacağı bildirildi.

Bu yıl özellikle Türk-Japon dostluk yılı olması nedeniyle törenler daha geniş katılımlı olacak. Mersin de ilkleri barındıran bu çok özel organizasyona ev sahipliği yapacak.

Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin iş birliğinde 31 Ağustos-3 Eylülde yapılacak törene, aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu bin civarında Japon konuğun katılması bekleniyor.

Refah Şehitleri Anıtı'nda 2 Eylül'de dostluk ağacı dikimi ile başlayacak tören kapsamında Tufan Turanlı'nın proje başkanlığını yürüttüğü ''Ertuğrul Firkateyni: Japonya'da Bir Türk Gemisi'' çalışmasıyla batıktan çıkarılan eşyaların bazıları Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda sergilenecek.

Yenişehir ilçesindeki Kushimoto Sokağı'nda kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek etkinliklerde ayrıca, tamamı Japonlardan oluşan Silifke yöresi halk oyunları ekibi gösteri sunacak.

2. Abdülhamit tarafından 1889 yılında iyi niyet elçisi olarak Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 630 denizcisiyle 11 ay süren yolculuğun ardından Japonya'ya ulaşmıştı. Japonya'da İmparatoru tarafından ihtimamla karşılanan fırkateyn, dönüş yolunda Oshima Adası açıklarında bir fırtınaya yakalanarak parçalanmış ve 550 gemici şehit olmuştu. Fırkateynden bazı denizciler ada sakinleri tarafından kurtarılırken, şehitler orada toprağa verilmişti. Tarihte çok hazin bir yere sahip olan bu olay aynı zamanda Türkiye ile Japonya arasındaki sıcak dostluğun temel taşı olmuştu.